ISIS u godinu i pol izgubio teritorij veličine Irske: "Očekujemo napade na civile u Europi"

ISIS u godinu i pol izgubio teritorij veličine Irske: "Očekujemo napade na civile u Europi"

Foto: ISIS

ISLAMSKA DRŽAVA (IS) izgubila je u posljednjih 18 mjeseci četvrtinu svog teritorija u Iraku i Siriji ili područje veličine Irske te će vjerojatno u idućem razdoblju pojačati napade na civile, objavila je organizacija Information Handling Services (IHS).

Teritorij pod kontrolom radikalnih džihadistao smanjio se od siječnja 2015. kada su proglasili kalifat s 90.800 na 68.300 četvornih kilometara.

To je dovelo do jačanja napada na civilne ciljeve na Bliskom istoku i u Europi, koji će se vjerojatno intenzivirati, navodi IHS, kompanija sa sjedištem u Coloradu u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kako se IS smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se skupina fokusira na pobunu", rekao je Columb Strack iz IHS-a, tvrtke koja pruža informacije o globalnoj politici i sigurnosti.

"Rezultat toga je da očekujemo porast masovnih napada i sabotaža gospodarske infrastrukture diljem Iraka i Sirije te Europe", dodao je.

Iračka vojska osvojila je prošloga mjeseca Falluju, utvrdu IS-a zapadno od Bagdada što je dovelo do porasta broja napada na šijitske muslimane.

U jednom takvom napadu prije tjedan dana ubijeno je gotovo 300 ljudi u trgovačkoj četvrti iračkog glavnog grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara