Iskreni portugalski premijer dao savjet građanima: Emigrirajte!

Foto: AFP

SUOČENI s ekonomskom krizom koja ne pokazuje znakove posustajanja, milijuni nezaposlenih Portugalaca od svog su premijera Pedra Passosa Coelha dobili savjet bez presedana: "Emigrirajte!".

Nezaposlenost u Portugalu u konstantnom je porastu, a situacije je posebno kritična među mladima te prosvjetnim radnicima. Coelho, svjestan da s obzirom na ekonomske okolnosti nema previše aduta koje može povući, im je savjetovao da posao potraže u zemljama u kojima se također govori portugalski - Brazilu i Angoli. Međutim, iz tih je zemalja odmah došao odgovor da trenutno nemaju potrebe za novim učiteljima i profesorima.

Iako Coelhov potez očajnika s jedne strane zaslužuje divljenje zbog rijetko viđene političke iskrenosti, on je ipak uglavnom dočekan na nož od ostatka političke elite u Portugalu.

"Bijesna sam, jer je to zadnja stvar koju jedan premijer smije kazati. Ne samo da je pokazao nemoć, nego je na jedan način pokazao da diže ruke od svega, a sad više nego ikad trebamo snagu i zajedništvo da se izvučemo iz ove situacije. Imamo mlade i obrazovane ljude, koji su rezultat ulaganja u obrazovanje prošlih desetljeća", kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Ana Maria Gomes.

Međutim, brojke pokazuju kako su mnogi Portugalci Coelhov savjet poslušali i prije nego li ga je ovaj iznio. Samo u 2011. godini 120.000 Portugalaca napustilo je zemlju. Najveći broj njih otišao je u Brazil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara