Islamisti priznali odgovornost za masakr u Mogadišu, izrazili sućut muslimanima

Islamisti priznali odgovornost za masakr u Mogadišu, izrazili sućut muslimanima
Foto: EPA

SOMALSKI islamisti skupine Al Šabab preuzeli su danas odgovornost za napad autobombom u subotu na kontrolnu točku u Mogadišu u kojemu je poginula 81 osoba, među kojima dvoje turskih državljana.

"Mudžahedini su u subotu izveli napad (...) na konvoj turskih plaćenika i pripadnika izdajničke milicije koji su ih pratili", rekao je njihov glasnogovornik Ali Mohamud Rage u audioporuci.

Al Šabab se prvi put ispričao civilnim žrtvama tog napada koji je opravdao nužnošću borbe sa somalskom državom i njezinim saveznicima u inozemstvu.

Teroristi izrazili sućut

"Doista nam je žao zbog gubitka koji trpi naše somalsko islamsko društvo i izražavamo sućut muslimanima koji su izgubili život, koji su ranjeni i kojima je uništena imovina", dodao je glasnogovornik.

Rekao je da su sigurnosne službe zaustavile automobil bombu na kontrolnoj točki u trenutku kada je išao prema konvoju te je pogibija tolikog broja civila "Božja volja".

Skupina Al Šabab u načelu ne preuzima odgovornost za napade u kojima strada velik broj civila iz straha da ne izgubi potporu koju ima među nekim Somalijcima.

Al Šabab kontrolira seoska područja

U napadu je poginula 81 osoba, među kojima 16 studenata koji su u autobusu bili u blizini mjesta eksplozije.

Od 2015. u Somaliji je izvedeno 13 napada u kojima je poginulo najmanje 20 ljudi, pokazuju podaci France Pressea. 

Skupina se bori protiv somalske vlade koju podupiru međunarodna zajednica i 20.000 pripadnika snaga Afričke unije u Somaliji (AMISOM).

Al Šabab ima između 5000 i 9000 boraca. Izgubio je većinu svojih uporišta, ali kontrolira velika seoska područja odakle izvodi gerilske i samoubilačke napade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara