Muslimanski vođe uznemireni Trumpovim uspjehom: "Borite se protiv mržnje"

Muslimanski vođe uznemireni Trumpovim uspjehom: "Borite se protiv mržnje"

Foto: FAH

NA marginama demokratske konvencije u Philadelpihji, gdje Hilary Clinton očekuje nominaciju stranke za ulazak u predsjedničku utrku, vjerski vođe američkih muslimana čine sve da vjernike potaknu na glasanje.

"Ne morate bježati u Kanadu, samo se registrirajte i glasajte", poručio je Nihad Awad, izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose. "Možemo poraziti mržnju. Islamofobija nije problem muslimana, ona je problem američkog društva. Zločini iz mržnje su u porastu. Najveća žrtva islamofobije je budućnost Amerike."

Awad i drugi muslimanski vođe potiču članove svoje zajednice da se politički aktiviraju, vjerujući da su islamski vjernici podzastupljeni u političkom životu. Uvjereni su da u Republikanskoj stranci cvjetaju islamofobija, ksenofobija i mizoginija, i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

"Ovi izbori nisu kao bilo koji do sad. Prije se moglo debatirati o ulozi vlade, visini poreza i sličnim pitanjima", objašnjava demokratski kongresnik Keith Ellison. "Do sada nismo imali vođu velike stranke koji otvoreno raspiruje mržnju protiv određene manjine."

Rast islamofobije

Ni drugi republikanski političari nisu puno bolji. Bivši republikanski kandidat za predsjednika Newt Gingrich je prije nekoliko dana izjavio da bi muslimane trebalo ispitati kao bi se doznalo vjeruju li u šerijatski zakon, i deportirati ako se ustanovi da je tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavni izvještaj pokazuje kako u SAD trenuto postoji oko 70 grupa koje u većoj ili manjoj mjeri šire islamofobiju. Izvještaj koji je izdao Centar za rasu i spol Sveučilišta Berkeley tvrdi da je primarna aktivnost čak 33 grupe širenje predrausa ili mržnje prema muslimanima i islamu.

"Islamofobija je u porastu jer postoje ljudi koji je otvoreno promiču", smatra kongresnik Ellison. "Postoje čitave organizacije posvećene tome da je prošire. Islamofobija je u porastu jer ljudima koji imaju probleme za te probleme nude uzrok, a tvrdeći da se radi o muslimanima."  

Trump cilja muslimane

Mnogi strahuju da bi Trumpova ideologija mogla drastično promijeniti političku sliku Amerike. Republikanski kandidat za predsjednika je nominacijski govor iskoristio kako bi upozorio na navodno neiskrene liberalne medije i teroriste koji vrebaju u zemlji i inozemstvu. Naravno, kao rješenje za te probleme nudi sebe, ali ne ulazi u detalje oko toga što će zapravo učiniti.

Muslimani, kojih u SAD trenutno čine oko 1 posto stanovništva, smatraju da su nepravedno okrivljeni zbog političkih razloga. Demokratski političari ističu kako bi njohvi glasovi mogli biti važni u mnogim saveznim državama.

Otkad se Trump uključio u predsjedničku utrku primjetan je rast zločina iz mržnje protiv muslimana, ponekad i sa smrtonosnim ishodom.

"Problem je u tome što se probudimo tek svake četiri godine", smatra Linda Sarsour, aktivistica koja se bori za ljudska prava i predvodi Arapsko-američku udrugu iz New Yorka. "Moramo se organizirati tako da radimo na duge staze i boriti se za postizanje društvene pravde za sve ljude."  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara