Ispis iz državljanstva BiH u 2019. zatražilo više od četiri tisuće ljudi

Ispis iz državljanstva BiH u 2019. zatražilo više od četiri tisuće ljudi
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

TREND masovnog odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine, koji je započeo po okončanju rata u toj zemlji, nastavljen je i u 2019., kada se na taj korak odlučilo više od četiri tisuće osoba, objavili su lokalni mediji.

Citirajući dokument Ministarstva civilnih poslova, Klix.ba navodi kako je ispis iz bosanskohercegovačkog državljanstva tijekom prošle godine zatražilo 4059 osoba.

To je približno brojkama zabilježenim u protekle tri godine, s tim da je najviše zahtjeva obrađeno 2017., kada su ispis iz državljanstva BiH zatražile 4494 osobe.

Od 1995. državljanstva se odrekle tisuće ljudi

Državljani BiH koji se odriču prava na putovnicu te zemlje za to moraju platiti pristojbu od 800 konvertibilnih maraka, odnosno približno 3200 kuna, osim u slučajevima kada se matičnog državljanstva odriču kako bi stekli državljanstvo neke od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Tada plaćaju pristojbu od 200 KM, odnosno približno 800 kuna.

Od 1995. godine državljanstva BiH odreklo se više od 80 tisuća osoba, a na taj korak odlučili su se uglavnom kako bi trajno riješili svoj status u državama u koje su se iselili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara