UHIĆENJA U ULJANIKU

Ispitano 12 uhićenih iz Uljanika, trojica idu na slobodu. Poznati novi detalji

Ispitano 12 uhićenih iz Uljanika, trojica idu na slobodu. Poznati novi detalji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

UHIĆENE u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna.

U velikoj policijskoj akciji koja je trajala jučer cijeli dan privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik Uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori riječkog brodogradilišta i drugi direktori Uljanikovih društava te Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe. 

Danas su u Županijskom državnom odvjetništvu ispitana sva dvanaestorica uhićenih, a većina se branila šutnjom. Trojica će sigurno na slobodu jer DORH za njih nije tražio istražni zatvor, a o ostalima će sudac istrage odluku donijeti sutra.

Današnji tijek događaja oko uhićenja u Uljaniku mogli ste pratiti uživo na Indexu

17:51 Ispitano je svih 12 uhićenih članova bivših i sadašnjih uprava Uljanika i 3. maja. Za nih devetoricu DORH je zatražio pritvor, i to kod sve devetorice zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a kod njih petorice i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. O pritvoru će sutra odlučiti sudac istrage.

"Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ispitalo je svih dvanaest uhićenika, nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv devetorice okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a), od kojih protiv petorice i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a), navodi se u priopćenju DORH-a", priopćili su iz DORH-a.

16:59 Iz Kolindinog Ureda su se nakon sastanka sa sindikatom radnika Uljanika oglasili priopćenjem. Kažu kako je Kolinda zabrinuta te da očekuje da se nestali novac vrati. Opširnije

16:15 Štrajkaši iz Uljanika završili su sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović. Nakon sastanka obraćaju se medijima. Napadaju ekonomiste i analitičare koji se izjašnjavaju protiv još jednog spašavanja Uljanika. Rekli su da ih Kolinda podržava i da je htjela doći i u Pulu kako bi podržala njihov štrajk.

15:50 Policija je objavila nove informacije o cijelom slučaju. Detaljno su opisali za što sve terete dvanaestoricu uhićenih. Otkrili su da su brodove prodavali znatno ispod cijene, a da ni te niže prodajne cijene nisu u cijelosti naplaćene. Policija sumnja da su uhićeni uljanikovci radili razne muljaže, među kojima su i one s brodogradilištem 3. maj u Rijeci. Opširnije

14:25 Osumnjičeni bivši direktor Uljanika Anton Brajković aktivno se branio te je ispitivan oko sat i pol, dok su se ostali dosad ispitani uglavnom branili šutnjom. Trenutno je u ŽDO-u Dragutin Pavletić, aktualni direktor Uljanik Plovidbe, koji se jučer smijao dok su ga policajci privodili. On je u zgradi ŽDO-a duže vrijeme pa se pretpostavlja da se brani aktivno.

13:14 Jedan od osumnjičenih, Eduard Milovan, je u pratnji policije napustio zgradu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci. Njegov odvjetnik je rekao da je Milovan kratko negirao optužbe te da nije odgovarao na pitanja.

13:11 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je Ministarstvo financija vladi dalo sve potrebne brojke oko Uljanika i efekte na javne financije, a da će se "još vidjeti" hoće li sutra vlada donijeti odluku o Uljaniku. Marić je ponovno dao naslutiti da je skloniji stečaju, no nije rekao čemu je sklonija vlada. Opširnije

12:10 U 15 sati radnici Uljanika trebali bi se naći s Kolindom na Pantovčaku.

11:40 Odvjetnici Antona Brajkovića, Goran Marjanović i Matija Miloš, kažu kako su iznijeli obranu i da smatraju da je njihov klijent čist, ali nisu htjeli otkrivati detalje. "Ključno je reći da naš klijent tvrdi da je donosio ispravne poslovne odluke s najboljim namjerama i ciljevima koji su trebali biti dobri za Uljanik", rekao je Miloš.

"Mi smo iznijeli obranu, na državnom odvjetniku je sada da donese odluku. Mi smatramo da nema uvjeta za istražni zatvor za našeg branjenika", kaže za N1. Što se tiče suradnje s obranama drugih uhićenih, nisu htjeli otkriti surađuju li međusobno.

11:10 Novinarima se obratio Anto Nobilo, odvjetnik Giannija Rossande.

"Zbog složenosti predmeta nije dao obranu jer meni će trebati vrijeme da vidim što se radi. Branio se šutnjom. Bitno je reći zbog sprečavanja manipulacija, a posebno prema radnicima, nitko se ne tereti da je uzeo i kunu u vlastiti džep. Nitko se ne tereti da je izvan sustava uvukao ijednu kunu. Nego se tvrdi o kaznenim djelima, da su oštećene firme unutar Uljanika", rekao je Anto Nobilo.

"Sve firme su unutar sustava Uljanika, nigdje novac iz Uljanika nije otišao. Nema skrivenih radničkih plaća", rekao je Nobilo.

"Novac je utrošen, nije izvučen iz Uljanika", rekao je Nobilo.

"Na koji su način oštećeni: tvrtka A navodno je oštetila tvrtku B. Tvrtka B navodno je oštetila tvrtku C. Ali izvan Uljanika novac nije otišao. Premije im se ne stavljaju na teret. A istraga će pokazati. A dajete im lažne nade. Nema novca. Druga je stvar zašto brodogradilišta nisu bila rentabilna. Novca nema. Tajming je politički, radi se da bi se loš efekt vlade koja će vjerojatno poslati Uljanik u stečaj prebacio na bijes javnosti, na ovih 12", rekao je Nobilo.

"Taj novac nije isisan", dodao je.

10:30 Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg vladinog kabineta kako je vlada blizu konačnoj odluci za Uljanik Grupu, ali ne očekuje da bi ta odluka mogla biti donesena na sutrašnjoj sjednici.

"Jesmo blizu konačnoj odluci, ali dozvolite da ta odluka bude utemeljena na pravim analizama. Ono što je najbitnije u ovom trenutku, jedan loš model financiranja hrvatske brodogradnje se polako napušta, bude li prilike osmisliti ili producirati jednu novu filozofiju, s njom će se krenuti, a ako ne, bojim se da će se neke stvari koje se danas događaju u brodogradilištu, i jednom i drugom, morati promijeniti i morat će se tamo događati neke druge industrije ili neki drugi poduzetnički poduhvati", rekao je Horvat. Opširnije

10:20 Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) osudio je način na koji su privedeni osumnjičenici u akciji Uljanik, poručivši da ih nije trebalo tako uhititi, nego pozvati na obavijesni razgovor.

"Atraktivna akcija hapšenja sa 100 policajaca, 25 po svakom uhićenom, ni to nije  trebalo, trebalo ih je pozvati na obavijesni razgovor, poznajem te ljude jer su ratnih godina neki od njih bili u Uljaniku, sami bi se javili", izjavio je Hrelja u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.  
Ustvrdivši da su "velike rupe u scenariju uhićenja", zastupnik HSU-a se upitao čemu sve to treba?

"Traži se rješenje, a dobivamo Pedra", izjavio je Hrelja koji smatra da će radnici i sindikati dobiti tek sitnu zadovoljštinu, umjesto očuvanja egzistencije, nude im se uhićenja. "Oni trebaju plaću, trebaju jesti", kazao je. 

Naveo je kako je jučerašnji dan bio jedan od najtužnijih u 163 godine Uljanika.  

Osramoćeni su svi časni uljanikovci, ocijenio je Hrelja, napominjući kako je i sam radio 14 godina u Uljaniku, pa i četiri ratne godine za Domovinskog rata. 

Nakon svega dolazimo u situaciju da u slobodnoj Hrvatskoj imamo radnike Uljanika koji sedam mjeseci nisu primili plaću, a tri mjeseca nikakvu plaću, a za ratnog bombardiranja u 2. svjetskom ratu dobivali su bonove za hranu, kazao je Hrelja, upitavši se zašto im vlada sada ne da bonove za hranu?

Hrelja je upitao i tko je odgovarao za aferu Brodosplit u kojemu je, rekao je, "progutano" 11 milijardi kuna ili postoje različiti aršini prema različitim krajevima u Hrvatskoj.

"Ljudi, ne ide to tako, odgovornost je osobna stvar, ali nije jednosmjerna ulica. Ovdje su oni koji su davali šakom i kapom bez provjere, bez upravljanja, sjedili su u nadzornim odborima, odobrili su ovakvu vrstu privatizacije, hoće li netko od njih odgovarati ili će ova priča završiti na 12 menadžera, među kojima su tri moja umirovljenika od kojih je jedan izrazio želju postati članom HSU-a", kazao je Hrelja. 

Što se tiče brodogradnje, poručio je da ne traži daljnje davanje novca poreznih obveznika pa pozvao da se ugledamo na njemačku, francusku, talijansku brodogradnju.

10:00 Dvojica osumnjičenih bit će ispitana u Općinskom državnom odvjetništvu umjesto na Županijskom državnom odvjetništvu, piše N1.

09:55 "Ne znam je li stečaj racionalan ili nije, teško mi je reći. Kad gledate s financijske strane, onda vjerojatno je, ali kad gledate s ljudske strane, sa strane radnika koji nisu ni za što krivi, onda nije. Odluka je jako teška", rekao je Butković, prenosi N1.

09:10 Stigao je i Anton Brajković. Netko mu je vikao: "Lopove, lopove", javlja N1.

08:55 Uhićeni su u pratnji policije počeli stizati u DORH.

08:20 Jutros se održava sjednica užeg kabineta vlade. Vlada bi ovih dana trebala donijeti odluku o budućnosti Uljanika: ili će ići u stečaj ili će se krenuti u restrukturiranje.

08:16 Prvi bi osumnjičenici u zgradu riječkog DORH-a trebali doći oko 8:30.

08:15 Kolinda će na Pantovčaku danas primiti predstavnike sindikata Uljanika. Primit će ih u 15 sati.

08:00 DORH bi tijekom jutra trebao početi s ispitivanjem osumnjičenjih.

07:15 Uljanik nije jedini primatelj subvencija u kojemu su isparile milijarde. Milijarde kuna dobile su i željeznice koje su, unatoč izdašnim subvencijama, u katastrofalnom stanju pa se nameće logično pitanje - gdje nestaje novac? Opširnije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara