Ispitivanje javnog mnijenja: HDZ-u 22 posto, SDP-u 13 posto glasova birača

DA KOALICIJSKI partneri moraju uvijek biti slobodni izraziti svoje mišljenje, čak i kada se ono ne slaže s pozicijom Vlade smatra 49 posto građana. Nasuprot tomu, njih 39 posto smatra da bi Vlada svoje odluke trebala donositi jednoglasno i kaže da je umorno od svađa u koaliciji. Odgovoriti nije znalo 11 posto ispitanih.

Da SDP najviše utječe na politiku Vlade uvjereno je 73 posto građana, da je to HSS njih 15 posto, 9 posto odlučilo se za HNS, 1 posto za LS, a ostalo je odabralo 10 posto.

Također, da je SDP odgovoran za neslogu unutar petorke smatra 39 posto građana, ali njih 38 posto nije znalo odgovoriti ili nije bilo sigurno u svoj odgovor. Da je to HSS smatra 11 posto, HNS 6 posto, LS 4 posto, a Libra 2 posto.

Odziv na parlamentarne izbore

Na parlamentarne izbore sigurno će ili vjerojatno izaći 74 posto građana Hrvatske, a najviše njih - 22 posto glasovalo bi za HDZ. Da će sigurno glasovati izjasnilo se 49 posto ispitanih, a da će vjerojatno glasovati 25 posto. Sigurno neće glasovati 11 posto, isto toliko ih vjerojatno neće, a ne zna ili nije sigurno njih 5 posto. Sedamdeset i tri posto građana odgovorilo je da bi bila poželjna promjena vlasti, ali istraživači napominju da to nužno ne znači da će glasovati za oporbu.

Rejting političkih stranaka i neodlučni birači

Da su danas parlamentarni izbori, od onih koji su rekli da bi izašli na izbore, HDZ-u bi povjerenje dalo njih 22 posto, SDP-u 13 posto, HSS-u 10 posto, a HNS-u 9 posto. Ostale stranke dobile bi ispod potrebnih 5 posto glasova za ulazak u Sabor.

Od neodlučnih birača njih 71 posto kaže da nema povjerenja ni u koga, a željeli bi za nekoga glasovati, a 26 posto ih ima nekoliko opcija pa se ne mogu odlučiti.

Istraživači napominju da je samo 13 posto neodlučnih na prošlim izborima glasovalo za HDZ, a da je sada neodlučno oko četvrtine glasača koji su na prošlim izborima glasovali za SDP-HSLS i "Četvorku".

Oko dvije trećine neodlučnih su žene. Također, u nešto većem broju od odlučnih navode da se njihov standard života nije promijenio od prošlih parlamentarnih izbora. Općenito, kaže se u rezultatima istraživanja, neodlučni se ne razlikuju previše u stavovima od odlučnih, osim što su nešto manje informirani i češće odgovaraju s "ne znam". Neodlučni ispitanici - 42 posto, ne znaju ili nemaju prema niti jednoj stranci najpozitivnije mišljenje. Prema HDZ-u ima 12 posto njih, HSS-u 10 posto, SDP-u 8 posto, a HNS-u 7 posto.

Tko su oni koji neće izaći na izbore?

Većina onih koji kažu da neće izaći na izbore kao glavni razlog navodi to što su razočarani hrvatskim političarima. Oko 60 posto od onih koji neće izaći su žene. Također osobe mlađe od 30 godina nešto češće ostalih kažu da neće izaći na izbore. Taj je kategorija ispitanika kritičnija u ocjeni rada Vlade od onih koji će izaći na izbore. Ovi ispitanici nešto češće kao ključni problem koji muči Hrvatsku navode nezaposlenost.

Čvrstoća izbora stranaka

Najstabilnije biračko tijelo ima HDZ. Da će za njega glasati potpuno je sigurno 75 posto ispitanih, a uglavnom sigurno 12 posto. Slijedi SDP, za kojega će sigurno glasati 63 posto njegovih birača, a 18 posto je uglavnom sigurno. Za HNS sigurno glasa 41 posto, a uglavnom je sigurno da će to učiniti 28 posto ispitanih. HSS-ovo biračko tijelo slično je u postotcima HNS-ovom (41 posto sigurno je a 32 posto uglavnom sigurno da će glasovati za svoju stranku).Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara