ISPOVIJEST AGENTA CIA-e "Sadam Husein bio je najtajnovitija osoba koju sam ikad ispitivao"

ISPOVIJEST AGENTA CIA-e "Sadam Husein bio je najtajnovitija osoba koju sam ikad ispitivao"

Screenshot: BBC

BIVŠI agent CIA-e, John Nixon bio je prva osoba koja je detaljnije ispitala Sadama Huseina nakon njegovog zarobljavanja 2003. godine.

Za BBC je nedavno ispričao kako je ispitivao Sadama oko optužbi za posjedovanje oružja za masovno uništenje.

Izjavio je da je Husein bio "najtajnovitiji i najsumnjičaviji" čovjek kojeg je ikad upoznao.

"Nisam mislio da ćemo ga ikad naći, i nikad nisam mislio da ćemo se ustvari susresti. Znate, ustvari je isprva bio malo... Više se kontrolirao nego što sam očekivao od osobe kojoj se svijet preokrenuo. Ponašao se kao da kod nas dolazi svake subote te da mu je vojska SAD-a, koja ga je zarobila, da su mu oni zapravo gosti, a da je on njihov domaćin.

Nixon je progovorio i o tome kakvi su mu bili ciljevi, odnosno što je morao "izvući" iz Sadama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Washington je htio odgovore

"Pa, Washington je imao dosta pitanja na koja su odmah htjeli odgovor. Već sam mu prve večeri postavio nekoliko njih, ali kasnije smo održali nekako formalan proces ispitivanja. Pitanje broj jedan bilo je gdje su oružja masovnog uništenja. To je Washington htio znati. Nakon toga uslijedio je niz ostalih pitanja koje smo imali, npr. povezanosti s raznim grupama, koje su mu bile namjere u ratu, pobuna je također bila veoma važna tema. Onda su tu bila pitanja koja sam osobno imao, kao stručnjak za njega, i postavio sam mu neka pitanja koja su nas odavno mučila".

Otkrio je i detalje dijelova ispitivanja koji su se fokusirali na oružje masovnog uništenja.

"Rekao je da ih nema i da nema aktivan program oružja, i da ne namjerava započeti s time. Isprva je bio najtajnovitija i najsumnjičavija osoba koju sam ikad upoznao te mu je bilo teško vjerovati, jer je bio toliko tajnovit, pa ste imali osjećaj da vam ne govori sve, čak i kad je govorio istinu.
Isprva sam bio oprezan, ali kad smo počeli provjeravati ostale stvari i razgovarati s ostalim službenicima u nuklearnom programu, počeli smo shvaćati da govori istinu", kazao je Nixon.

Nixon tvrdi da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio potpuno nezainteresiran za to što radi njegova vlada te da uopće nije imao pravi plan za obranu. Uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. rujna 2001. godine.

Sadam Hssein uhićen je u podrumu jedne farme u gradu Adwaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnoga grada Tikrita. Suđeno mu je te je pogubljen 30. prosinca 2006. godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara