Hrvatski vojnici nakrcani hrvatskom opremom i oružjem ispraćeni u Afganistan

Hrvatski vojnici nakrcani hrvatskom opremom i oružjem ispraćeni u Afganistan

Foto: Pixsell/Željko Lukunić

U MISIJU potpore miru  "Resolute Support" u Afganistanu, iz vojarne "Pukovnik Mirko Živković" svečano je ispraćen 7. hrvatski kontingent koji čini 96 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je pet žena.

U potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskom opremom i oružjem


U sklopu kontingenta u područje misije putuje i 28 pripadnika OS partnerskih zemalja, i to 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Vojske Republike Makedonije, te po dva pripadnika OS Albanije i BiH.

Hrvatski pripadnici kontingenta u potpunosti su opremljeni i naoružani hrvatskom opremom i oružjem, novom hrvatskom jurišnom VHS 2, istaknuto je na ispraćaju.Besprijekorno će odraditi zadaće


Hrvatski kontingent ispratila je izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, predsjedničina savjetnica za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović.

U promijenjenim okolnostima nacionalna se sigurnost ne brani samo na državnim granicama, nego se globalne nestabilnosti suzbijaju na izvorištima, naglasila je Čavlović govoreći o važnosti sudjelovanja pripadnika OS u Afganistanu.

U ovakvim ispraćajima osjećamo ponos i zahvalnost onima koji idu u misiju, kazala je predsjedničina izaslanica, podsjetivši da hrvatski vojnici za svoj doprinos redovno dobivaju pohvale iz savezničkih i partnerskih zemalja.

Vjerujem da će sve zadaće koje su pred njima izvršiti besprijekorno, naglasila je.Vjerodostojan partner


Uvjeren sam da će hrvatski vojnici svojom profesionalnošću i sposobnošću još jednom dokazati da je Hrvatska vjerodostojan partner u okviru NATO-a, istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je također bio na ispraćaju. Posebno je, kaže, ponosan što 7. kontingent po prvi puta odlazi i s hrvatskim naoružanjem, jurišnom puškom VHS 2 proizvođača HS Produkta.

Hrvatski vojnici u potpunosti su opremljeni hrvatskom opremom i mi smo odličan promotor hrvatske vojne industrije u svijetu, rekao je ministar i najavio da će naši vojnici i u druge mirovne misije odlaziti s novom hrvatskom jurišnom puškom.

Zapovjednik kontingenta, brigadir Željko Ljubas, kazao je kako su pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, kao i pripadnici vojski partnerskih zemalja, prošli zahtjevne tromjesečne pripreme. Bit će raspoređeni na sjeveru Afganistana i u glavnom gradu Kabulu te raditi u zapovjedništvima multinacionalnih snaga kao i na obuci afganistanskih snaga sigurnosti.

Sigurnosnu situaciju u Afganistanu Ljubas je ocijenio složenom, ali i poručio da su naši pripadnici za to spremni. Većina njih već je, kaže, bila u područjima operacija i provodila zadaće.

Inače, pripadnici OS RH sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu od 1. siječnja 2015. godine nakon što je završila operacija ISAF u toj zemlji. U misiji ISAF-a Hrvatska je sudjelovala od 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara