Istarski župan: Istra je turistička regija, ne želimo tu ekološke incidente

Istarski župan: Istra je turistička regija, ne želimo tu ekološke incidente
Foto,video: Goran Kovačić/Pixsell

ISTARSKI župan Valter Flego najavio je nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije da će slijediti ozbiljni razgovori s onima koji su sudjelovali u ekološkom incidentu onečišćenja mora u Raškom zaljevu kako bi oni promijenili pravila ponašanja, te ustvrdio kako ne želi da se više u Istri dogodi ekološki incident.

Izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije održana je u nedjelju u Trgetu, nakon što je u luci Bršica gorivom s broda Fidelity, koji plovi pod libanonskom zastavom, onečišćen Raški zaljev.

Flego: Županija nije kriva, iako neki imaju suprotnu percepciju

Župan Valter Flego ocijenio je da "Istarska županija nije kriva za navedeni događaj, iako neki imaju i suprotnu percepciju", te istaknuo da će odgovorne osobe utvrditi istraga koju provode policija i Državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istra je turistička regija. Mi smo za industriju, ali po najvišim ekološkim standardima", izjavio je Flego.

Kako je rečeno, akcija čišćenja Raškoga zaljeva protječe dobro, a u njoj sudjeluju riječka tvrtka Dezinsekcija, vatrogasci i stotinjak volontera. Onečišćenjem je zahvaćeno i područje s druge strane zaljeva - u općini Barban, gdje će, najavljeno je, uskoro početi čišćenje. Prema procjenama trebat će najmanje dva tjedna da se u potpunosti saniraju onečišćenja.

Do onečišćenja je došlo u petak 22. lipnja u ranim jutarnjim satima, kada je iz brodskoga spremnika broda Fidelity isteklo između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva, dok je brod bio na lučkom vezu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara