Istog dana Izborni zakon izmijenjen, proglašen, objavljen i stupio na snagu

ZAKON o izboru zastupnika u Hrvatski Sabor izmijenjen je, proglašen, objavljen i stupio na snagu istog dana, jučer 2. travnja, u ustavnom roku, točno godinu dana prije roka za održavanje redovnih parlamentarnih izbora.

Jučer prijepodne zastupnici su glasovali o amandmanima i o prihvaćanju izmjena i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, a odmah potom je predsjednik Republike Stjepan Mesić donio odluku o njegovu proglašenju.

"Narodne novine" su na brzinu otisnule 53. broj, s datumom 2. travnja, u kojem su objavljene izmjene Izbornog zakona, koje su time odmah stupile na snagu.

Izmjenjeni zakon već je danas dostupan na Internetu.

Takva brzina u objavljivanju izmijenjenog izbornog zakona bila je nužna radi poštivanja ustavnog roka.

Ustavnim zakonom za provedbu Ustava određeno je da novi izborni zakon mora biti donesen najkasnije godinu dana prije roka za održavanje redovnih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krajni rok za održavanje redovnih parlamentarnih izbora je 2. travnja 2004.

U saborskoj proceduri bilo je četiri prijedloga za novi izborni zakon, a u drugo saborsko čitanje upućena su dva - HSS-a i SDP-a.

Unutar vladajuće koalicije nije postignut dogovor jer su se najjači koalicijski partneri zauzimali i za različite izborne modele.

SDP predlaže postojeći razmjerni izborni sustav, sa samo jednom izbornom jedinicom u kojoj bi se s otvorene liste biralo svih 120 zastupnika, a HSS mješoviti sustav po kojem bi se 65 zastupnika biralo razmjernim sustavom s lista, a druga polovica većinskim sustavom u izbornim jedinicama.

Zbog nesuglasja o novom izbornom zakonu i kratkoće vremena Sabor je tehnički izmijenio postojeći uskladivši ga s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara