Istraga o Agrokoru ide u novim smjerovima, dio novca potrošen na kockarske dugove?

Istraga o Agrokoru ide u novim smjerovima, dio novca potrošen na kockarske dugove?

Foto: 123rf/Index

IZ DORH-a su danas izvijestili kako su zatražili istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, a ročište na kojem se o tome odlučuje započelo je danas u 12 sati.

Pitanje koje se sada postavlja je, u kojem smjeru će ići istraga u slučaju Agrokor? Kako javlja Novi list, na temelju neslužbenih informacija, istraga vodi u tri donekle odvojena smjera.

IPO - Inicijalna ponuda dionica Agrokora

Prvi krak istrage trebao bi tako voditi u smjeru IPO-a, odnosno inicijalne ponude dionica Agrokora do koje nikada nije došlo, iako je pripremana gotovo šest godina. Kako javlja Novi list, u ovom dijelu istražitelji za sada imaju najčistije dokaze, koje će obrana jako teško moći srušiti. Navode kako su Ivica Todorić i Agrokor 3. siječnja 2011. godine potpisali Sporazum za prijenos troškova za IPO u kojemu je navedeno kako će Todorić tvrtki nadoknaditi sve troškove koji će nastati u svrhu slanja dionica u inicijalnu ponudu.

Troškovi su se u sljedećih šest godina popeli na 2.26 milijardi kuna, od čega je, kako pokazuju transferi novca i računi, gotovo pola iznosa potrošeno na privatne troškove. Radi se o novcu koji je trošen na ljetovanja, ručkove i poklone. Vezano za ovaj dio istrage, Novi list doznaje kako je dio potrošen na podmirenje privatnih kockarskih dugova.

Vezano za IPO, na kraju je donesena odluka kako se u njega neće ići, a u prosincu prošle godine Todorić je raskinuo sporazum s Agrokorom vezan za naplatu troškova. U uvjetima raskida navedeno je kako se Todorić izuzima od troškova jer do IPO-a nije došlo, a raskid su potpisali Todorić i Hrvoje Balent, njegov zet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Namještanje dividendi Agrokora za pogodovanje Todoriću

Drugi krak istrage, kako piše Novi list, vodi u smjeru namještanja dividende Agrokora. Tako se pogodovalo Todoriću, kojemu je isplaćen najveći dio iznosa od 700 milijuna kuna dividende, koliko je isplaćeno otkako postoje  konsolidirana financijska izvješća Agrokora. U ovom dijelu se, osim članova Uprave Agrokora iz tog vremena, istražuju revizori Olivio Discordia i Sanja Hristić koji su sporna revizorska izvješća odobrili.

Neslužbeno doznaju kako policija i DORH u ovom dijelu imaju iskaze svjedoka koji su radili u revizorskoj kući Baker Tilly, iz koje su Discordia i Hristić. Svjedoci tvrde da su vodstvo tvrtke upozoravali na pogreške u izvješćima Agrokora, ali te pogreške nisu ispravljene. Kako se doznaje iz pravosudnih krugova, kada se digne optužnica u ovom dijelu predmeta, plan je da u njoj kao pravna osoba bude tužena revizorska kuća Baker Tilly Hrvatska.

Tako bi nova Uprava Agrokora imala pravnu osobu za potraživanjem naknade štete od te revizorske kuće. Sumnja se kako je to razlog da je spomenuta kuća 1. listopada objavila kako njihova hrvatska podružnica više nije dio sustava.

Treći dio istrage vodi u nova uhićenja?

Kako javlja Novi list, treći krak istrage je najkompliciraniji i mogao bi dovesti do dodatnih uhićenja. Naime, u trećem dijelu istražuje se davanje zajmova Agrokora pravnim subjektima i pojedincima, ali i davanje depozitarnih mjenica koje su bile oblik gotovinskog kredita. Istražitelji smatraju kako se kroz te novčane transfere izvlačio novac iz Agrokora.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u istrazi provjeravaju uloge odgovornih osoba iz poduzeća koja su se služila tim novcem. Kako javlja Novi list, u spisu postoje svjedočenja kako su za te transfere iz Agrokora bili ovlašteni Ivica Todorić i njegovi sinovi te Tomislav Lučić.

 


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara