Istraga o Riječkoj banci nastavljena u Njemačkoj saslušanjem bivšeg predsjednika NO-a

BIVŠI predsjednik Nadzornog odbora Riječke Banke Dietrich Wolf saslušava se danas u Njemačkoj o okolnostima kažnjivih djela za koje se u slučaju Riječke banke sumnjiči šest osoba te o isplatama stimulativnog djela plaća članovima bivše Uprave te banke, doznaje se danas na riječkom Županijskom sudu.

Bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Wolfa nedaleko od Muenchena saslušava istražna sutkinja riječkog Županijskog suda Sajonara Čulina, kazao je predsjednik tog suda Veljko Miškulin.

Dodao je da će više informacija o sadržaju svjedočenja biti poznato nakon povratka istražiteljice te da će se bude li potrebno saslušanje nastaviti i sutra.

Dietrich Wolf je kao predstavnik tadašnjeg većinskog vlasnika Bayerische Landensbanke bio predsjednik Nadzornog odbora Riječke banke od srpnja 2000. do ožujka 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz istražnu sutkinju na ročištu u Njemačkoj su i riječki županijski državni odvjetnik Drago Marincel te odvjetnik Tin Dolički, branitelj bivšeg predsjednika Uprave Riječke banke Ivana Štokića.

Tijekom gotovo dvogodišnje sudske istrage u slučaju Riječke banke nitko još nije podnio imovinsko-pravni zahtjev za nadoknadu štete, pa će se Wolf, kako je najavila sutkinja Čulina, o tom pitanju moći izjasniti pred istražiteljima.

Prema procjeni Hrvatske narodne banke bivši glavni diler Riječke banke Edurad Nodilo neovlaštenim je trgovanjem deviznim novcem od 1997. do 2002. tu banku oštetio za 97,3 milijuna dolara.

Nodilo se sumnjiči za kažnjiva djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić te bivši član i predsjednik Uprave Borislav Perožić i Ivan Štokić sumnjiče se za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

Štokić i Perožić osumnjičeni su i za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti jer se sumnja da su, znajući za gubitke, od prosinca 2000. do prosinca 2001. primali stimulativni dio plaća - Štokić je primio 2,1 milijun kuna, a Perožić 1,4 milijuna kuna. Svi osumnjičeni boravili su u pritvoru, ali su pušteni i sada se brane sa slobode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara