Istraga "pranja novca" u Švicarskoj: Zagorec imao i dvojicu pomagača iz Hrvatske?

Tekst: I.M.
Foto: Neja Markičević/Cropix

HRVATSKO Državno odvjetništvo (DORH) u suradnji sa švicarskim vlastima istražuje navode o tome da je general Vladimir Zagorec "oprao" nešto više od sedam milijuna švicarskih franaka i da je pri tome imao pomagače. Ranije su mediji pisali kako je riječ o sedam milijuna eura, ali se, kako piše Jutarnji list, ispostavilo da je na račune dvojice zasad neimenovanih hrvatskih državljana uplaćeno po tri i četiri milijuna franaka.

Novac je navodno iz Lihtenštajna, s računa tvrtke za koju se pouzdano zna da je u vlasništvu Vladimira Zagorca, a suvlasnik je navodno austrijski bankar Gunther Striedinger, koji je bio jedan od čelnih ljudi Hypo-Bank Austria iz Klagenfurta i koji je, uz Hienza Truskalera i Wolfganga Kulteretra, kontrolirao poslovanje Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj s logističarem MORH-a.

O poslovima između Zagorca i Striedingera se dosad mnogo pisalo, a poznato je da je zbog skandala oko poslovanja, navodnog Zagorčevog "jamstva u draguljima" i niza drugih nepravilnosti Striedinger morao napustiti Hypo banku. Upravo je veza Stridingera i Zagorca navodno navela švicarske istražitelje da posumnjaju na pranje novca tijekom novčanih transakcija iz Lihtenštajna u jednu tamošnju banku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara