"Istrani trebaju biti ozbiljno zabrinuti zbog fašističkih grafita"

"Istrani trebaju biti ozbiljno zabrinuti zbog fašističkih grafita"

DESETAK grafita fašističkog sadržaja osvanulo je na kamenom zidu na šetnici Lungo mare oko zidina starog grada u Poreču.  Crnim sprejem na kamenu je ispisano "Istria - Italia", "Parenzo - fašisti", "Sčavi - raus". Sčavi je inače pogrdni naziv za Slavene koji žive s druge strane Jadrana. Sa stražnje strane hotela Pallazo prema kupalištu osvanuli su grafiti koji poručuju da su "Istra, Rijeka i Dalmacija samo talijanske. Grafiti su nacrtani u noći s petka na subotu ali je policija tek danas obaviještena o njima.

Grafiti su popraćeni kukastim križevima i crtežima sjekira, a nalaze se na zidu koji povezuje talijansku školu i baziliku u Poreču. Slični grafiti su i prošle godine osvanuli na istom mjestu. Turisti i mještani su neugodno iznenađeni pojavom ovakvih grafita.

Prije tjedan dana sprejem su išarani putokazi i oznake mjesta u Funtani, Vrsaru i Poreču.

"Počinitelji za cilj imaju uništiti suživot Talijana i Hrvata"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske manjine za Index je kazao kako se nada da će policija ovoga puta pronaći počinitelje za koje kaže da mogu dolaziti s bilo koje od dviju strana.

"Ovakve grafite su ispisali oni koji za cilj imaju uništiti suživot Hrvata i Talijana u Istri. No, u tome neće uspjeti. Ne bih nagađao tko su počinitelji, jer mogu biti i Talijani i Hrvati, zato ih policija mora uhititi kako bi se prestalo s nagađanjima, kakvih je bilo prije godinu dana kada je spaljena zastava Italije. Ljudi u Istri moraju biti ozbiljno zabrinuti ovakvim događanjima", rekao je Radin.

Radin primjećuje da je ovakvih događanja sve više u posljednje vrijeme i smatra da je autor ovakvih grafita netko tko ne poznaje Istru i njezine stanovnike. 

D.M.
Foto: HR FOTO

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara