ISTRAŽILI SMO Koliko su česte nuspojave nakon cijepljenja?

ISTRAŽILI SMO Koliko su česte nuspojave nakon cijepljenja?

Foto: 123 RF, YouTube, Grafike: HZJZ

ZBOG agresivnih kampanja raznih društvenih grupa protiv cijepljenja mnogi roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, a taj trend prisutan je i u Hrvatskoj. U tome prednjače Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija koje imaju najmanji postotak cijepljenosti djece. Zato se ponovno i pojavljuju epidemije ospica, kao i niz drugih zaraznih bolesti koje su zaustavljene upravo zahvaljujući cjepivima.

>> Pedijatrica u Zagrebu objavila posebnu poruku za one koji ne žele cijepiti djecu


>> Pitali smo Splićane što misle o cijepljenju: "Velika je greška ne cijepiti djecu"


>> RODITELJI, LAŽU VAM Prije nego krenete lupetati gluposti o štetnosti cijepljenja, dobro pročitajte ovaj tekst

Mnogi pedijatri zbog roditelja koji više vjeruju raznim šarlatanima nego medicinskoj znanosti zato polako gube strpljenje. Tako je Index već pisao o pedijatricama koje su upozorile buduće roditelje na to da im neće primiti djecu na pregled ako ih ne budu cijepili.

Stotinjak prijava

Koliki je zaista realan strah roditelja od štetnosti cjepiva koje protivnici cijepljenja nazivaju otrovom, provjerili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Istražili smo koliki je broj nuspojava nastao nakon cijepljenja i koliko su one ozbiljne.

Tako je Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti prijavljeno 155 nuspojava nakon cijepljenja provedenog tijekom 2014. godine. Godinu dana kasnije prijavljeno je 148 nuspojava, dok se za 2016. još prikupljaju podaci.

Ta je brojka izuzetno mala u odnosu na 600.000 cjepiva koja su tih godina primila osobe u Hrvatskoj i to samo u obaveznom programu cijepljenja. Uz to je još primijenjeno oko 280.000 doza cjepiva protiv gripe te nekoliko desetaka tisuća cjepiva koja nisu uključena u obavezan program cijepljenja.

To znači da je iskorišteno oko 900.000 doza cjepiva, a prijavljeno je oko 150 nuspojava.

Razgovarali smo s dr. Bernardom Kaićem, voditeljom Službe za epidemiologiju HZJZ-a koji nam je rekao da su gotovo sve nuspojave koje se prijavljuju blage.

HALMED motivira liječnike na to da prijave nuspojave

"U odnosu na broj primijenjenih doza cjepiva, broj prijava nuspojava u Hrvatskoj viši je od prosjeka nego u ostalim zemljama u kojima se one prijavljuju iz zajedničke baze podataka. Među prijavama prevladavaju blage, uobičajene nuspojave cijepljenja. Teške nuspojave izuzetno su rijetke", rekao nam je dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o tome kako komentira činjenicu da unatoč malom broju prijava, Hrvatska ipak ima viši prosjek prijava od ostalih zemalja, rekao je da se naše liječnike motivira da prijavljuju nuspojave.

Kazao je da Hrvatska agencija za lijekove i medicinske pojave (HALMED) potiče liječnike da prijavljuju nuspojave nakon cijepljenja, a za svaku prijavu daju im bodove koje liječnicima trebaju za licencu. Oni je moraju obnavljati svakih šest godina.

"Dobro je to da prijavljuju, a to rade i za nas pa već 20 godina vodimo registar o nuspojavama cjepiva. No kad se broj prijava usporedi s brojem primijenjenih doza cjepiva, vidimo da je to zaista mali broj. Godišnje imamo stotinjak prijava i to su, kao što sam rekao, uglavnom blage nuspojave koje se manifestiraju laganom lokalnom reakcijom. Pojavi se mala oteklina na mjestu uboda ili blago povišena temperatura. Pedijatri upozore roditelje na mogućnost tih pojava", rekao nam je dr. Kaić.

Epidemija ospica

Prijavljene nuspojave odnosile su se na blage reakcije kod djece, a samo je 2015. jedno dijete dan nakon cijepljenja završilo u komi i nakon toga preminulo, ali na smrt nije utjecalo cijepljenje, što je potvrđeno temeljitom medicinskom analizom.

S druge strane, kao što smo na početku teksta naveli, odbijanje cijepljenja može uzrokovati ponovne epidemije zaraznih bolesti koje su se potpuno mogle iskorijeniti. Tako je prema podacima HZJZ-a od prosinca 2014. do lipnja 2015. u Hrvatskoj trajala epidemija ospica.

Do epidemije je došlo nakon višestrukih unosa ospica iz inozemstva, iz zemalja koje su imale epidemiju, Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke, a onda i zbog toga što mnogi članovi romskih obitelji nisu bili cijepljeni. Ospice su se proširile prvenstveno među djecom, adolescentima i mladim odraslim osobama romske zajednice.

Tijekom epidemije u tom razdoblju evidentirano je 227 oboljelih, a sad su se nedavno ospice pojavile u Splitu.

Kretanje bolesti protiv kojih se cijepi

S druge strane, prema podacima HZJZ-a, sustavnim cijepljenjem po Programu obveznih cijepljenja, postignuto je potpuno iskorjenjivanje velikih boginja (protiv kojih se osobe više ne cijepe), dječje paralize i difterije.

Ospice, rubela i mumps u fazi su eliminacije, a znatno je reducirana pojava svih ostalih bolesti protiv kojih se osobe cijepe.

Tako od tetanusa više ne obolijeva radno aktivno stanovništvo i eliminirani su tuberkulozni meningitis i milijarna tuberkuloza u djece, što je osnovna svrha cijepljenja BCG-om.

Na sljedećim grafikonima koje je izradila Služba za epidemiologiju HZJZ-a prikazano je kretanje bolesti protiv kojih se cijepi u Hrvatskoj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara