Istraživanje: 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece

Istraživanje: 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece
Ilustracija: Pixsell/Slavko Midzor

PREMA istraživanju, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, upozoreno je na panel-raspravi o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija.

Prema istraživanju koje je za A1 provela agencija IPSOS, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93 posto ih i ne želi koristiti.

Na panel-raspravi istaknuto je da je u sigurnom korištenju interneta ključna edukacija roditelja, a zatim veliku pažnju treba posvetiti i edukaciji djece

"Važno je da svaki roditelj osvijesti da je od trenutka kad je dao djetetu mobitel u ruke odgovoran za to kako će se dijete koristiti njime i da ga i sam mora poučiti o tome", istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Bolja podrška roditeljima

Dodala je i da bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da se nose s novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci.

Ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak kaže da u današnje vrijeme postoji puno veći rizik da korisnici interneta postanu žrtve njegovih negativnih strana.

"Posebno je važno voditi računa o djeci koja obično vrlo nekritički koriste dostupne ekrane. Ako niste svjesni koje sve sadržaje vaše dijete na internetu gleda, bit ćete jako iznenađeni kakvim je sve video ili fotosadržajima ono izloženo", rekao je Ramljak.

Naglasio je kako se od opasnosti na internetu istinski možemo zaštititi samo pravovremenom edukacijom, prevencijom rizičnih ponašanja na internetu i komunikacijom s najmlađima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara