Istraživanje Gallupa: Samo 29 posto Hrvata smatra da je ulazak u EU dobra odluka

Tekst: I. Ć.
Screenshot: Gallup Balkan Monitor

ISTRAŽIVANJE Gallup Balkan Monitora od lipnja ove godine  pokazalo je da među zemljama Zapadnog Balkana najmanju podršku ulasku za Europsku uniju pokazuju upravo Hrvati koji su ujedno i nabliže ulasku u EU.

Samo 39 posto Hrvata vidi EU kao prijateljsku

Naime, svega 29 posto Hrvata sklono je ulasku u Europsku uniju i to vidi kao vrlo pozitivnu stvar. Prema istom istraživanju 26 posto Hrvata smatra da je ulaz u EU loša odluka, dok 38 posto smatra kako je riječ o jednako dobroj odnosno lošoj odluci. Najviše pozitivnih stvari u Europskoj uniji vidi Kosovo gdje čak 89 posto ispitanika smatra EU najboljom opcijom, dok od svih zemalja, osim Hrvatske jedino u BiH je podrška ispod pedeset posto. Naime, 48 posto ispitanika u toj nama susjednoj zemlji izražava podršku EU.

Zanimljivo je kako se EU doživljava kao prijateljska najviše u Makedoniji  gdje se 80 posto ispitanika izrazilo pozitivno, kao i u Albaniji gdje 70 posto ispitanika vidi EU kao izrazito prijateljsku.

U Hrvatskoj svega 39 posto ispitanika misli da je EU prijateljska, a najmanje tako misle u BiH odnosno u Republici Srpskoj gdje samo 16 posto ispitanih se izjasnilo o EU kao prijateljskoj.

Ulazimo u EU 2013. godine!?

No, posebno je zanimljivo da je istraživanje pokazalo kako Hrvati očekuju da će 2013. godine ući u Europsku uniju unatoč najavama i obećanjima vladajućih. Prema istom istraživanju Srbi, Crnogorci i Makedonci očekuju ulazak 2015. godine, a Albanija i Kosovo 2018. godine. Najpesimističniji su u BiH jer misle da će ući 2020. godine.

"Gledajući sve zemlje Zapadnog Balkana u Hrvatskoj je najmanji broj ljudi koji su uvjereni da će ulazak u Europsku uniju biti za njih dobra stvar", stoji u analizi rezultata u kojem se dodaje kako čak 51 posto akademski obrazovanih smatra da je ulazak u EU dobra stvar za Hrvatsku.

U Zagrebačkoj regiji 36 posto je za EU, dok je u ruralnim sredinama središnje Hrvatska potpora na svega dvadesetak posto.

Pala podrška

"Slaba potpora kao i zabrinutost Hrvata ulaskom u Europsku uniju može se objasniti i da Hrvati identificiraju sa svojom zemljom. Nakon 18 godina od proglašenja samostalnosti stanovnici Hrvatske i dalje su najviše zainteresirani za izgradnju vlastitog nacionalnog indentiteta nego da gledaju prema EU", stoji u analizama Gallupa u kojem se dodaje da je moguće i kako su teški pregovori za ulazak u EU te posebice sukob sa Slovenijom mogući uzroci manje potpore.

"Dokaz za to je i da je 54 posto Hrvata prije tri godine smatralo EU kao izrazito prijateljsku, a danas je ta podrška pala na svega 42 posto", stoji na kraju istraživanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara