Istraživanje otkriva što građani misle o Oreškoviću i njegovim ministrima te hoće li biti bolji od Milanovića

Istraživanje otkriva što građani misle o Oreškoviću i njegovim ministrima te hoće li biti bolji od Milanovića

Foto: NOVA TV

DNEVNIK NOVE TV objavio je ekskluzivno istraživanje što građani misle o novom sastavu Vlade,
tko je imao ključnu ulogu u odabiru ministara, koliko je ova Vlada reformska te hoće li Tihomir
Orešković uspostaviti autoritet nad potpredsjednicima i ministrima. Istraživanje je provedeno na 601 punoljetnom građaninu RH , u vremenskom razdoblju od 22.1.-23.1.2016.

Više od pola ispitanih zadovoljno

Premijer je predstavio Vladu, a građani su prema informacijama koje imaju većinom zadovoljni točnije njih 51 % je zadovoljno. Nezadovoljno je njih 40 %, a ne zna 9 %.  Očekivano zadovoljstvo je izraženo kod birača Domoljubne koalicije i Mosta.

Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63 % ispitanika a nezadovoljno njih 32 %, dok ne zna njih 5 %. I to je porast u odnosu na 29.12. kada je  mandatarom bilo zadovoljno njih 56 %, a nezadovoljno njih 34 % dok  11 % njih nije znalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Orešković bit će bolji od prethodnika, to misli  53 % ispitanika, a da će biti podjednaki misli njih 25%. Njih 17% misli da će premijer biti lošiji. Ne zna, njih 6%.Većina smatra da je Karamarko sastavio Vladu

No većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao Tomislav Karamarko, točnije njih 46 %, da je premijer odlučivao misli 19 %, a Božo Petrov njih 10 %. Da su sva trojica odlučivala misli 12 %, a da je to netko treći misli 3 % dok 10 % ne zna.

Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33 %, a birači MOSTA misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50 %, te 66 % birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40 %, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

Završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imat će Tomislav Karamarko i to misli 48 % birača, da će to biti premijer misli 29 % birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji to misli  8 % birača. Da će sva trojica donositi odluke misli 11 % birača, a netko drugi samo 1 %.

44 % birača HDZ-a misli da će Oreškovićeva biti zadnja, no 51 % birača Mosta misli da će Karamarkova riječ biti presudna. Dok samo 8 % MOST-ovih birača misli da će Božo Petrov imati završnu riječ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara