Istraživanje: HDZ-u raste rejting, SDP-u pada

Istraživanje: HDZ-u raste rejting, SDP-u pada

U RUJNU se 21,9 ispitanih izjasnilo da će glasati za HDZ, dok se krajem prošlog mjeseca 22,3 ispitanika opredijelilo za tu stranku. SDP-u je popularnost pala s rujanskih 20,6 posto, na 17, 4 posto u listopadu, pokazuje anketa koju je preoveo "Večernji list". 

Lijevi blok, koji predvodi SDP, dobiva 39,9 posto glasova, dok desni blok na čelu s HDZ-om dobiva 35,8 posto glasova.

Anketa je provedena po izbornim jedinicama, u prosjeku iz svake je uključeno 180 ispitanika. U anketi, koja je provedena od 27. do 30. listopada, sudjelovalo je ukupno 1800 osoba iz 350 gradova i naselja.

Prema rezultatima ankete, blok lijevo orijentiranih stranaka, uključujući i HSS, pobijedio bi u šest izbornih jedinica, dok bi sam SDP pobijedio u tri izborne jedinice. HDZ bi dobio najviše glasova u šest jedinica, a u III. izbornoj jedinici rezultati su izjednačeni.

Zanimljivo je da prema Večernjakovoj anketi u X. izbornoj jedinici SDP dobiva više glasova od HDZ-a. Poznato je da je upravo ta izborna jedinica desno orijentirana te da su upravo u njoj nositelji lista najjači ljudi desnice i desnog centra: Sanader, Budiša i Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da provedena anketa ide u prilog više SDP-u i lijevim strankama. Naime, niže obrazovani lošije se odazivaju anketama jer se boje da njihov identitet neće biti zaštićen. U Večernjakovoj anketi sudjelovalo je 17 posto ispitanika s osnovnom školom, 57,5 posto sa srednjoškolskim i 25,5 posto s visokim obrazovanjem.

Prema svim ranije provedenim prijeizbornim anketama moguća koalicija desnog centra dobivala je otprilike 72 zastupnika, a moguća koalicija lijevog centra 68 zastupnika. Sve to pokazuje da su pred nama najneizvjesniji izbori do sada.

Tko će sastaviti iduću vladu odlučit će glasovi nacionalnih manjina i dijaspore. Vrlo je vjerojatno da će se zastupnici nacionalnih manjina prikloniti lijevoj koaliciji, a dijaspore desnoj.

U 140 zastupnika koji će se birati u 10 izbornih jedinica ući će još 8 zastupnika nacionalnih manjina i za sada nepoznat broj zastupnika dijaspore. Naime, zastupnici dijaspore biraju se s liste koja ima 14 kandidata. Koliko će mandata dobiti dijaspora ovisi o tome koliko će birača izaći na izbore u Hrvatskoj i u dijaspori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara