Istraživanje: Mrtva tijela se pomiču i godinu dana nakon smrti

Istraživanje: Mrtva tijela se pomiču i godinu dana nakon smrti
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

PREMA najnovijoj studiji, mrtvi u prvih godinu dana nakon smrti ne počivaju u potpunom miru. Naime, više od 12 mjeseci nakon pokopa leševi se u značajnoj mjeri pomjeraju, piše Science Alert.

Koliko god da ovi nalazi zvučali sumorno ili kao uvodna scena iz nekog horror filma, zapravo se radi o informacijama koje bi mogle biti od velike važnosti za forenzičke istrage.

Najviše pomiču ruke

Znanstvenici iz australskog istraživačkog centra za proučavanje posmrtnih ostataka Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER), koji lokalno zovu "farmom tijela", 17 su mjeseci snimali raspadajuće leševe i uočili kako su se oni pomicali tijekom tog cijelog perioda.

"Otkrili smo kako se u značajnoj mjeri pomiču ruke, odnosno ruke koje su na početku bile uz tijelo završile bi sa strane“, rekla je liječnica Alyson Wilson sa sveučilišta Central Queenslandu i dodala kako su očekivali neke posmrtne pokrete u vrlo ranim fazama raspadanja, ali kako ih je iznenadilo da su se leševi pomicali za vrijeme čitavog trajanja snimanja.

"Smatramo da pokreti nastaju zbog procesa raspadanja, pri kojem se tijelo mumificira, a ligamenti isušuju“, objasnila je Wilson.

Pomoć pri istragama nerazjašnjenih smrtnih slučajeva

"Ova saznanja mogla bi biti od velike koristi u istragama nerazjašnjenih smrtnih slučajeva jer su do sada forenzičari pretpostavljali, osim ako nije bilo dokaza da su tijelo pomicale životinje ili ljudi, da je položaj otkrivenog tijela isti onaj koji je bio i u trenutku smrti", dodala je.

Ova studija o pomicanju leševa tijekom 17-mjesečnog razdoblja još uvijek nije službeno objavljena, ali važno je napomenuti se zapravo radi o nastavku prethodnog istraživanja naziva Evaluating the utility of time-lapse imaging in the estimation of post-mortem interval: An Australian case study koje je objavljeno u časopisu Forensic Science International: Synergy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara