Istraživanje o referendumu: Stabilna većina od 55 posto za ulazak Hrvatske u EU

Foto:Arhiva

"KADA je riječ  o razini potpore u općoj populaciji koja obuhvaća i dio populacije koji neće izaći na referendum, odnosno ne znaju hoće li izaći ili neće, ovomjesečna su istraživanja pokazala potporu hrvatskom članstvo u EU od 55,1 posto (u odnosu na 55,6 posto ispitanika/ca iz prošlomjesečnog istraživanja). Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6 posto u svibnju ove godine), nakon ostatka mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 11 postotnih poena", stoji u najnovijem istraživanju CRO Demoskopa,  a ovomjesečno istraživanje provedeno 03. i 04. siječnja.

Raste udio zagovornika Europske unije

Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana/ki prema hrvatskom članstvu u EU. Taj se odnos prati kroz kretanje potpore/protivljenja članstvu u ovoj zajednici europskih država u dvije skupine: ukupna populacija i dio populacije koji izlazi na referendum.

"Usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 6 postotka (s lanjskih 49,1 posto na sadašnjih 55,1 posto). Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 33,3 posto hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 32,9 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,6 posto neodlučnih (prošli mjesec 11,4 posto)", stoji u rezultatima ankete.

Sigurno bi izašlo 60 posto

Vrlo su zanimljivi i rezultati među glasačima na referendumu o članstvu u EU. Da je referendum o pristupanju EU bio organiziran početkom mjeseca 60,3 posto ispitanika sigurno bi izašlo na referendum.

Među građanima koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo njih 57,8 posto, što je blagi pad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana kada je podrška iznosila 58,7 posto.

"Početkom ovog mjeseca među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu sigurno bi glasovalo ZA njih 45,9 posto dok bi vjerojatno glasalo ZA njih 11,9 posto. Među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih bi 31,2 posto glasovalo PROTIV članstva, što je nešto manji udio od prošlomjesečnih 32 posto", rezultati su ovomjesečnog ispitivanja.

Među onima koji ne izlaze čak 43 posto protiv EU

U analizi odnosa prema članstvu među ispitanicima koji ne izlaze na referendum, vidljiv je veliki udio protivnika hrvatskom članstvu odnosno 43,3 posto  protivnika. Buđenje tog dijela populacije jedan je od ciljeva protivnika članstvu koji su krenuli u svoju kampanju protiv članstva, zaključuje se u istraživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara