Istraživanje Promocija plus - HDZ najpopularnija stranka, Mesić najpozitivniji političar

U prvim danima veljače HDZ ima veću podršku među biračima nego na izborima u studenome, najpozitivniji političar je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a politički događaj u siječnju je najava vraćanja porodiljnih naknada, rezultat je istraživanja javnog mnijenja koje je provela agencija Promocija plus. L

Prema rezultatima tog istraživanja provedenog u prvih pet dana veljače na reprezentativnom uzorku od 1.225 ispitanika iz cijele Hrvatske, HDZ je kao svoj politički izbor označilo 31,9 posto ispitanika, a slijede SDP za koji se odlučilo njih 18,9 posto, HNS uživa potporu 10,2 posto ispitanika, HSP 7 posto, HSU 4,4 posto, te HSS 4,2 posto.

U velikom su zaostatku sve liberalne stranke - HSLS s 1,5 posto, LS s 0,7 posto, Libra s 0,6 posto udjela među ispitanicima -, a pad bilježi i DC za koji bi se, da su izbori, odlučilo tek jedan posto ispitanika.

Prve poteze Sanaderove Vlade u potpunosti podržava 18,8 posto ispitanika, a uglavnom podržava njih 39,9 posto, dok ih je 19,1 posto odgovorilo da ni podržavaju niti ne podržavaju rad Vlade. Rad Vlade uglavnom ne podržava 16,4 posto ispitanika, dok je nikako ne podržava 5,8 posto ispitanika.

Za najpozitivnijeg političara ispitani građani odabrali su predsjednika Mesića (u 27 posto slučajeva), potom premijera Ivu Sanadera za kojeg se odlučilo 24,9 posto. Za bivšeg premijera Ivicu Račana opredjelilo se 10,5 posto ispitanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među prvih deset političara koje su ispitanici ocijenili najpozitivnijima su i HNS-ovi čelnici Vesna Pusić i Radimir Čačić, HSP-ovci Anto Đapić i Tonči Tadić, dok je predsjednik HSS-a i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić na posljednjem, desetom mjestu. Novog predsjednika HSLS-a Ivana Čehoka među najpozitivnije političare svrstalo je 0,6 posto ispitanika.

Najnegativnijim političarem najviše ispitanika, njih 14,2 posto, smatra predsjednika SDP-a i bivšega premijera Ivicu Račana, a slijede HDZ-ovci Vladimir Šeks (13,9 posto) i Andrija Hebrang (11,5 posto). Iza njih su HSP-ovac Ante Đapić (7,9 posto), premijer Sanader i HNS-ovka Vesna Pusić (6 posto), HB-ovac Ivić Pašalić (5,25 posto), bivši HSLS-ov predsjednik Dražen Budiša (4,5 posto) te SDP-ovac Slavko Linić (4,2 posto).

Politički događaj prošloga mjeseca po mišljenju većine ispitanika (17,4 posto) je najava vraćanja porodiljnih naknada na razinu iz 2000., potom najava izmjena zakonskih odredbi o radu trgovina nedjeljom (17,1 posto), putovanje premijera Sanadera u sjedište EU (16,6 posto), prva sjednica Vlade (10,2 posto) te "slučaj Čačija" (6,9 posto). Vladinu najavu smanjenja PDV-a događajem mjeseca ocijenilo je tek 1,2 posto ispitanika.

Agencija Promocija plus, koja u priopćenju navodi da je na hrvatskom tržištu prisutna više od 10 godina, najavljuje da će ispitivanje javnog mnijenja o političkim preferencijama u okviru ovoga projekta nastaviti svakoga mjeseca i rezultate dostavljati medijima.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara