Istraživanje: Za kolesterol je jednako opasna piletina kao i crveno meso
PREMA najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će utjecati na razinu kolesterola kao i konzumacija crvenog, piše CNN.
No dugogodišnje uvjerenje da je jedenje bijelog mesa zdravije još uvijek stoji, odnosno ono vjerojatno uzrokuje manje krvožilnih bolesti od konzumacije crvenog mesa, poručili su znanstvenici sa Sveučilišta San Francisco.
Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi najnovija studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Zašto je kolesterol opasan?
Poznato je da zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg kolesterola u krvi.
Ako se u organizmu stvori višak kolesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.
Sudionici bili na tri dijete
Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave krvožilnih bolesti, znanstvenici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.
Sudionici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, prehrana bijelim mesom i prehrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri tjedna. Glavni izvor crvenog mesa tijekom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein.
Znanstvenici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane.
Crveno i bijelo meso jednako utječu na razine kolesterola
Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na razine kolesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale identične učinke na te razine.
Istraživači ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utječe na pojavu krvožilnih bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati