Istraživanje: “Zvučni napadi“ na Kubi promijenili su mozak američkih diplomata

Istraživanje: “Zvučni napadi“ na Kubi promijenili su mozak američkih diplomata
Foto: Epa

IAKO je uzrok "zvučnih napada" na zaposlenike američkog veleposlanstva na Kubi i dalje misterij, prema najnovijoj studiji spomenuti napadi ostavili su i neke trajnije posljedice u moždanoj strukturi žrtava, javlja CNN.

Podsjetimo se, američki diplomati na Kubi počeli su krajem 2016. doživljavati zdravstvene probleme nakon što su čuli čudne zvukove. Problem se nastavio cijele prošle godine, a američke službe opisale su misteriozni fenomen kao "zvučne napade" za koji su optužili kubanski režim.

Prvotno se sumnjalo na mikrovalove ili neku vrstu zvučnog oružja, no studija znanstvenika sa Sveučilišta California s početka ove godine pridodala je misterioznim oboljenjima i treći mogući uzrok – glasanje indijskog kratkorepog cvrčka.

Bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica  i gubitak pamćenja

"Ovo pruža snažne dokaze da je odjekujuće glasanje cvrčka, a ne nekakav zvučni napad ili druga tehnološka naprava, odgovorna za zvuk koji je snimljen", zaključili su znanstvenici.

Ipak, nisu odbacili mogućnost da se svejedno radi o namjernom napadu, a dodali su i da je više istraživanja potrebno kako bi se utvrdio izvor tegoba koje su pretrpjeli američki diplomati.

Simptomi koje je američko diplomatsko osoblje na Kubi doživjelo nakon "zvučnih napada" uključivalo je bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavicu, ali i gubitak pamćenja i ozljede mozga.

Američka vlada je zbog ovih incidenata povukla većinu diplomatskog osoblja s Kube i objavila nove upute za američke građane koji putuju na Kubu, upozoravajući ih da "budu na oprezu na Kubi zbog napada na zaposlenike američkog veleposlanstva u Havani".

Trajnije promjene na mozgu

Nova studija uključivala je nalaze magnetske rezonancije (MRI) mozga 40 pacijenata: 23 muškarca i 17 žena, snimljenih u razdoblju od kolovoza 2017. do lipnja 2018. godine. Znanstvenici su uočili varijacije u strukturi mozga i funkcionalnoj povezanosti, u usporedbi s MRI pregledom 48 drugih odraslih osoba koje nisu boravile na Kubi.

"Primijetili smo grupne razlike po cijelom mozgu", rekla je neurokirurginja Ragini Verma, sa Sveučilišta Pennsylvania.

"Pogotovo su bile vidljive u području maloga mozga, što je povezano s kliničkim simptomima koje je imala većina pacijenata; poput problema s ravnotežom, vidom, vrtoglavicom i slično“, objasnila je, ali i dodala kako je klinički značaj ovih nalaza podosta neodređen jer istraživači nisu imali ranije MRI preglede pacijenata pomoću kojih bi usporedili kako je izgledala njihova moždana struktura prije misterioznih događaja na Kubi.

Neurolog Jamshid Ghajar, ravnatelj instituta Stanford Concussion and Brain Performance Center, pak smatra kako je "velika stvar“ da su znanstvenici uspjeli uočiti razlike između mozgova zdravih kontrolnih pacijenata i onih koji su bili uključeni u incident na Kubi.

Može li zvuk izazvati oštećenja na mozgu?

Prema ranijim istraživanjima, zvuk koji su čuli zaposlenici veleposlanstva na Kubi sam po sebi ne bi mogao izravno uzrokovati navedene simptome ili bilo kakva trajna oštećenja središnjeg živčanog sustava.

"Ne smatramo da je ono što su čuli bio uzrok problema“, rekao je liječnik Douglas Smith sa Sveučilišta Pennsylvania.

"Zapravo mislimo da je zvuk posljedica izlaganja nekom drugom elementu“, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara