Istražni zahtjev protiv vlasnika "Salonita"

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv većinskog vlasnika tvrtke "Salonit" iz Vranjica Joze Ćurkovića i još šest osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabe u postupku stečaja nad tom tvrtkom, priopćilo je Odvjetništvo navodeći samo inicijale i položaj okrivljenih.

Istražnim je zahtjevom, kako doznajemo u Odvjetništvu, proširen dosadašnji kazneni postupak koji se već više od dvije godine vodi protiv Ćurkovića i drugih osoba zbog raznih malverzacija u stečaju "Salonita"

Protiv Ćurkovića i osam osoba u kolovozu je podignuta i optužnica zbog počinjenja više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta kojima su "Salonit" oštetili za više od 100 milijuna kuna.

Novim istražnim zahtjevom zajedno s Ćurkovićem zbog počinjenja 12 kaznenih djela tereti se još šest osoba, među kojima je i njegova sestra Mira Kotarac, obuhvaćena i optužnicom, te još Z. S., D. G., J. P., I. Lj. i M. K.

Osumnjicenog Ćurkovića u ovom se slučaju tereti da je poslovao suprotno odredbama Zakona o platnom prometu u zemlji te ugovorio poslovanje "Salonita" preko računa drugih tvrtki, a novac nije doznačivao na račun "Salonita". Razna trgovačka društva u privatnom vlasništvu prvoosumnjičenog Ćurkovića i ostalih osumnjičenika time su neosnovano stekla nepripadajuću imovinsku korist u višemilijunskim iznosima, navodi se u proipćenju odvjetništva.

Ćurković je usto s ostalim osumnjičenicima sklopio više fiktivnih i antidatiranih ugovora na temelju kojih su D. G., J. P., I. Lj. i M. K. u stečajnim postupcima trgovačkih društava "Salonit" i "Novi Salonit" prijavljivali tražbine radi stjecanja znatne imovinske koristi, a čime je, također, oštetio "Salonit".

Tereti ga se, između ostaloga, i da je sklopio dva Ugovora o kupoprodaji dionica trgovačkog društva iz Širokog Brijega u ukupnom iznosu od gotovo milijun i 300 tisuća eura, premda je nominalna vrijednost tih dionica iznosila isti iznos u BiH konvertibilnim markama, čime je "Salonit" oštetio za razliku u njihovoj vrijednosti.

Jozo Ćurković, kao i većina osoba protiv kojih se od ožujka 2004. godine provodi istraga zbog malverzacija u "Salonitu", već je duže vrijeme nedostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je raspisana tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara