Istražuje se samoubojstvo ročnika u Koprivnici; 20 psihologa među ročnicima

MOTIVI i razlozi koji su nagnali devetnaestogodišnjeg ročnog vojnika A.J. da jučer na straži u koprivničkoj vojarni počini samubojstvo još se istražuju, doznaje se danas u Službi za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane (MORH).

Istraga je u tijeku, i uskoro se očekuju službeni rezultati istrage, koju provode službe vojne kriminalističke policije, MORH-a i istražni sudac Županijskog suda u Koprivnici, rečeno je u MORH-u. Danas je obavljena obdukcija preminulog ročnika kojom je, izjavio je u Koprivnici sudac Miloš Lojen, utvrđeno da je uzrok smrti prostrijelna rana glave automatskom puškom.

Ustrojeno je posebno Povjerenstvo koje će ispitati i možebitnu stegovnu odgovornost zapovjednika straže, koji je do svršetka istrage udaljen s te dužnosti. To je uobičajen postupak, koji ne prejudicira odgovornost, kažu u MORH-u.

Po prvim podatcima nitko u okolini mladog ročnika nije primijetio da ima ikakvih tegoba koje bi upućivale da bi mogao počiniti samoubojstvo.

Vojarna ´Ban Krsto Frankopan´ u Koprivnici ima zaposlenog psihologa, doznaje se u MORH-u.

Prošle godine među ročnicima nije počinjeno nijedno samoubojstvo, a pretprošle godine bilo ih je šest. U MORH-u navode da u Hrvatskoj vojsci nema dramatičnog povećanja ni samubojstava, ni drugih oblika devijantna ponašanja - tučnjava, samoranjavanja, narkomanije i slično. Stanje je bolje nego prijašnjih godina, tvrde stručnjaci za to područje MORH-a.

Zadovoljava, ocijenili su, i rad stručnih služba u vojsci. Hrvatska ima oko 70 psihologa na oko 45.000 zaposlenih u MORH-u, Oružanim snagama i među ročnicima. Hrvatska tu prednjači pred drugim zemljama, kažu u MORH-u jer, primjerice, Austrija ima oko 50 vojnih psihologa na oko 42.000 pripadnika vojske, Slovenija 20-ak na oko 10.000, a Nizozemska 80-ak na oko 44.000, slično kao Hrvatska. Izrael, zbog ratnih okolnosti, ima 500 vojnih psihologa.

Međutim, u Hrvatskoj je 20 psihologa među ročnicima. Po ustroju svako središte za izobrazbu mora imati po jednog psihologa, i gotovo ga i svi imaju, doznaje se u MORH-u. U tijeku godine dana obuku prođe oko 20.000 mladića.

Po starom ustroju MORH-a u središtima za izobrazbu ročnika bila su zaposlena po dva psihologa, a po novom ustroju jedan.

U HV-u se dosta radi i na prevenciji, pa se tako kod ulaska u profesionalni sastav vojske i kod novačenja, isključuju psihički labilne osobe i one koje pokazuju znakove rizičnog ponašanja. Stalno se provode i programi psihološke izobrazbe u MORH-u na kojima psiholozi održavaju predavanja, primjerice ročnicima o teškoćama u vojsci.

Svakom je vojniku stalno na raspolaganju i savjetodavna služba psihologa, i kad god osjećaju tegobe, mogu porazgovarati s psihologom, kažu u MORH-u. Ističu kako je obveza zapovjednika da kad god zamijete neke znakove psihološke labilnosti ročnika da ih upute psihologu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara