Italija: Berlusconi prijeti raspadom vladajuće koalicije

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi zaprijetio je u četvrtak raspuštanjem vladine koalicije desnog centra ako ne bude mogao provesti svoj program rezova u poreznom sustavu.

"Ako mi ne dopuste smanjenje poreznog pritiska, otići ćemo svi kućama. Moći ću barem kazati da sam pao na jednom časnom pitanju", rekao je Berlusconi u razgovoru za tjednik "Panoramu". Talijanski premijer ipak je dodao kako ne vjeruje da bi do takve pretpostavke moglo doći.

Premijer predlaže uvođenje dvije porezne stope, jednu od 23 posto za niže plaće i drugu od 33 posto za više, ali njegovi saveznici u vlade drži kako bi bogatiji trebali plaćati veći porez. Zbog toga je, u razgovoru za tjednik "Panorama", koji će se u petak naći na kioscima, kazao kako bi za visoke plaće mogao prihvatiti i stopu od 39 posto.

Napetost unutar stranaka vladine većine ne prestaje, posebno oko vođenja ekonomske politike i rebalansa državnog proračuna, koji treba usvojiti do subote. Berlusconi pokušava posredovati između različitih struja unutar vlade. Sastao se s potpredsjednikom vlade i čelnikom Nacionalnog saveza Gianfrancom Finijem i predsjednikom Zastupničkog doma, Pierferdinandom Casinijem, ali razgovori za sada nisu urodili plodom. Nakon toga u Palači Grazioli održan je i četverosatni sastanak Berlusconijeva pokreta Naprijed Italijo.

Nacionalni savez je odgovorio na dokument o ekonomskoj politici ocijenivši pogrešnima procjene ministra gospodarstva Giulia Tremontia (iz pokreta Naprijed Italijo), koji predlaže pokretanje velikih objekata infrastrukture, mjere potpore jugu zemlje i za pokretanje konkurencije. Tremonti predlaže i novi sustav poreza s tri stope.

No sve je manje vremena za raspravu unutar vladine koalicije o mjerama koje je zatražio Bruxelles. Također su sve kraći rokovi za rezanje poreza. Poravnavanje računa mora biti spremno za ponedjeljak ujutro kada će Tremonti otići Bruxelles na sastanak ministara financija Europske unije, koja bi mogla pokrenuti proceduru "early warning", neku vrstu upozorenja Italiji za nepridržavanje utvrđenih parametara između deficita i unutarnjeg bruto proizvoda.

U tako nervoznoj klimi dolazi novo upozorenje Sjeverne lige koja najavljuje mogućnost stvaranja nove, jače vlade za razdoblje do redovnih izbora 2006. ako se problemi riješe do subote. U suprotnome se najavljuje zahtjev za prijevremenim izborima. Ministar rada i socijalne skrbi Roberto Maroni čak je naznačio 10. travnja 2005. kao dan prijevremenih izbora.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara