Italija će 2020. zabraniti plastične čaše, tanjure, pribor za jelo...

Italija će 2020. zabraniti plastične čaše, tanjure, pribor za jelo...
Foto: Index

ITALIJA će zabraniti korištenje plastičnih čaša, pribora za jelo, tanjura i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu od siječnja 2020. godine, rekao je talijanski ministar okoliša Segio Costa.

Najavljenom zabranom Rim uvažava prijedloge Europske komisije koji tek trebaju biti usvojeni. Obuhvatit će i proizvode poput slamki, balonskih štapića i miješalica za pića.

„Moj cilj je očistiti morski ekosustav što je više moguće“, rekao je Costa talijanskom dnevniku La Repubblica, dodavši kako prvo „taj potez zahtijeva smanjenje upotrebe nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu“.

Zabrana jednokratnih proizvoda

Komisija je u svibnju zatražila zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na razini EU-a, upozorivši da plastika čini više od 80 posto otpada bačenog u more.

Talijanski ministar najavio je danas i da od 2020. godine ribari više neće smjeti vraćati u more otpad uhvaćen u mreže. Dodao je da je u planu i zabrana kozmetike koja sadrži mikroplastiku.

Mikroplastika

Mikroplastika obuhvaća sitne komadiće plastike, manje od pet milimetara, koji zagađuju more budući da ih sustavi za pročišćavanje vode ne mogu filtrirati. Smatra je se ozbiljnom prijetnjom morskom ekosustavu.

U kozmetičkoj industriji čine je mikrogranule, sitni komadići polietilenske plastike koji se dodaju kozmetičkim kremama i pastama za zube radi boljeg čišćenja.

Costa pojašnjava da će najavljene mjere biti uključene u zakon koji je gotovo završen. Slijedi njegovo usvajanje na sjednici vlade, da bi potom bio poslan u parlament na izglasavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara