Italija: Međunarodna konferencija o jadranskoj euroregiji

U Termoliju, u talijanskoj regiji Molise, u ponedjeljak je s radom započela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Jadranska euroregija: doprinos europskoj integraciji" u organizaciji Vijeća Europe i talijanske regije Molise.

Konferencija će se baviti pitanjima održivog razvoja i međuregionalne suradnje na Jadranu. U inicijativi osnivanja Jadranske euroregije sudjeluju regije sedam država koje izlaze na Jadransko i Jonsko more- Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Srbije i Crne Gore.

Organizatori u priopćenju navode da je cilj ovog susreta "uspostavljanje euroregije koja bi trebala pridonijeti koordinaciji suradnje između jadranskih država i pružiti priliku za razmjenu iskustava s drugim pokrajinama i državama sa sličnim geografskim značajkama kao što su Baltičko i Crno more".

Za utorak je predviđeno potpisivanje protokola kojim se ulazi u posljednju fazu definiranja ove euroregije nakon niza susreta predsjednika jadranskih regija i predstavnika Vijeća Europe održanih ove godine u Puli, Dubrovniku, Budvi i Chioggi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hrvatske strane konferenciji nazoče ministar turizma Božidar Kalmeta, predsjednik Istarske županije Ivan Jakovčić te predstavnici Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture. Jadranskom euroregijom će koordinirati istarski župan Ivan Jakovčić a u njenom okviru djelovat će "Jadransko vijeće" i pet povjerenstava koje će se baviti ribarstvom, zaštitom okoliša, poljoprivredom, turizmom i kulturom te infrastrukturom i prometom.

Talijansku vladu na konferencije predstavlja ministar za regionalne politike Enrico La Loggia, a nazoče joj predsjednici više talijanskih regija među kojima i Riccardo Illy, predsjednik Furlanije-Julijske krajine. Ustanovljavanjem euroregije regije jadranskih zemalja moći će izravno razgovarati o problemima Jadrana o kojima se trenutno razgovara na razini vlada.

(Hina) xagr akoz ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara