ITALIJA - OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA IZBJEGLE IZ ISTRE I DALMACIJE

Dan 10. veljače, na koji je 1947. godine Italija, gubitnica Drugog svjetskog rata, potpisala mirovni sporazum, obilježavat će se kao dan sjećanja na talijanske izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije, najavljeno je u ponedjeljak na početku zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta.

Predsjednik Zastupničkog doma Pierferdinandi Casini u ponedjeljak je, otvarajući zasjedanje, podsjetio na ´bolan egzodus tisuća Talijana primoranih napustiti Istru, Rijeku i Dalmaciju´.

Njihova dramatična sudbina bila je predugo zaboravljana u povijesti Italije ali je sada priznata, rekao je Casini govoreći o onima ´koji su bili otrgnuti iz njihovih korijena i kojima je dugo godina bila negirana, u njihovoj domovini Italiji, solidarnost na koju su imali pravo´.

Jedan od čelnika oporbene Demokratske ljevice, bivši predsjednik Zastupničkog doma, Luciano Violante, kazao je da Italija još uvijek ima dug prema esulima zbog načina na koji se proteklih godina prema njima ophodila.

´Službeno od vas tražim oprost u ime talijanske vlade zbog neosjećajnosti koju su talijanske institucije tako dugo pokazivale prema ljudskoj tragediji, a koja je zapravo tragedija cijelog našeg naroda´, rekao je pak potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini obraćajući se esulima, koji su se okupili u Rimu.

Fini je zahvalio esulima jer su u sjećanju održali tragediju te najavio: ´Vlada će se zauzeti kako bi 10. veljače postao službeni dan sjećanja´.

U talijanskom parlamentu u ponedjeljak je iznesen podatak da je nakon potpisivanja mirovnog sporazuma Istru, Rijeku i Dalmaciju napustilo više od 350.000 Talijana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara