Italija od ožujka uvodi sporni rendgen na aerodrome

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP
 

ITALIJA će najkasnije u ožujku na zrakoplovnim lukama u Rimu, Veneciji i Milanu početi s probnim uvođenjem tjelesnih skenera kako bi zaštitila putnike od terorističkih napada. "Sigurnost u Italiji ima apsolutnu prednost. Sigurnosne mjere na talijanskim zrakoplovnim lukama su na najvišoj razini", kazao je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.

U sljedeća tri mjeseca će namanje 10 rengena postaviti na zrakoplovne luke u već spomenutim gradovima. Ova tri aerodroma talijanske vlasti su izabrale jer se na njima godišnje odvije najviše prekooceanskih letova.

Sporne tjelesne skenere koji pomoću rengenskih žaruljica ili mikrovalova omogućuju pregled osoba kao da su gole. Nizozemska ih je već uvela dok bi se u velikoj Britaniji trebali uvesti za tri tjedna. Nakon toga o uvođenju skenera razmišljaju i Francuzi i Nijemci.

O uvođenju tjelesnih skenera po cijeloj EU stručnjaci raspravljaju u Bruxellesu te se očekuje skora odluka o tome. Ovog mjeseca trebali bi se održati sastanci na političkoj i tehničkoj razini, prenosi AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara