Italija se prisjeća strašnog brodoloma u vodama kod Lampeduse

Italija se prisjeća strašnog brodoloma u vodama kod Lampeduse

Foto: YouTube

ČETIRI godine nakon strašnog brodoloma u vodama ispred Lampeduse, Italija u utorak obilježava "dan sjećanja" u spomen žrtava i više od 15.500 migranata nestalih na moru otada.

Godine 2013., 3. listopada, plovilo se zapalilo i potonulo sasvim blizu talijanskog otoka: 366 tijela izvađeno je iz mora, a nepregledni niz ljesova natjerao je Italiju, a potom i ostatak Europe da se angažira u operacijama spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, brojni vojni, humanitarni i trgovački brodovi, angažirani otada u operacijama uglavnom u vodama Libije, nisu uspjeli spriječiti da više od 15.500 osoba smrtno strada ili nestane na moru, u prosjeku jedna na 40 osoba koje pokušaju prijelaz. I usprkos jakom opadanju odlazaka iz Libije ovog ljeta, brojni su još oni koji pokušavaju prijelaz: više od 3400 migranata spašeno je na moru ili su došli samostalno na Lampedusu ili Siciliju unazad tjedan dana, dok je troje pronađeno mrtvo na jednom plovilu, pokazuju podaci talijanskih vlasti.

"Spašavanje života u Sredozemnom moru mora biti apsolutni prioritet država", komentiralo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice u priopćenju. U utorak ujutro na Lampedusi predsjednik talijanskog Senata Pietro Grasso i preživjeli iz brodoloma iz 2013. bacili su vijenac cvijeća u vodu, a potom su se brojni brodovi prisutni na svečanosti oglasili sirenom u znak sjećanja na sve žrtve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara