Italija tuguje, ali traži krivca: Stručnjaci godinama upozoravali na katastrofu

Italija tuguje, ali traži krivca: Stručnjaci godinama upozoravali na katastrofu
Foto: EPA

ITALIJA tuguje za poginulima u stravičnom urušavanju vijadukta u Genovi. Gradske vlasti proglasile su dvodnevnu žalost. Broj žrtava popeo se na 42, a potraga za živima i dalje traje, izjavio je danas glavni gradski tužitelj.

>> Tko su žrtve tragedije u Genovi? Tročlana obitelj, mladi turisti, troje djece...

>> Raste broj mrtvih u Genovi, među žrtvama i djeca. Svjedoci: "Čula se eksplozija"

Spasioci su novinarima ipak rekli da nemaju mnogo nade da će među ruševinama vijadukta visokog 45 metara naći još preživjelih. Oni koji su mu svjedočili opisuju užas urušavanja vijadukta i tragične pogibije desetina ljudi.

Stotine vatrogasaca i drugih spasioca radile su cijele noći i tijekom srijede s penjačkom opremom i psima tragačima pokušavajući pronaći još preživjelih. No kako je glasnogovornik talijanskog Crvenog križa ispričao BBC-ju, pronalazili su samo leševe. 

Talijanski premijer Giuseppe Conte proglasio je 12-mjesečno izvanredno stanje u regiji Ligurija kao odgovor na jučerašnju tragediju. Također je rekao da će se iz državnog proračuna preusmjeriti pet milijuna eura za pomoć nakon nesreće.

Pokrenuta istraga, za tragediju krivo neodržavanje vijadukta?

U Genovi vlada gnjev zbog toga što strašna tragedija nije spriječena. Podsjetimo, u utorak je s vijadukta palo tridesetak automobila i tri kamiona. Neki su automobili visjeli s konstrukcije na 45 metara visine.

Neki su svjedoci ispričali da je vijadukt pogodila munja, no sumnja se da je za sve krivo neodržavanje mosta. 

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu, a premijer je najavio da će se pregledati svi talijanski mostovi i vijadukti. 

Danas se na Twitteru pojavila fotografija navodno snimljena prije tjedan dana. Ona pokazuje u kakvom je katastrofalnom stanju zapravo bio most.

Fotografija pokazuje katastrofalno stanje u kojem se nalazio vijadukt prije nesreće

Na fotografiji se vidi da se vijadukt Morandi raspada, a vide se i kabeli koji vise s donje strane nadvožnjaka.

Obitelji poginulih i vlasti za katastrofu krive privatnu kompaniju Autostrade per l'Italia koja održava većinu talijanskih autocesta. Autostrade per l'Italia pak tvrdi da je vijadukt Morandi, sagrađen 1960-ih, bio pod stalnim nadzorom i da su upravo u tijeku bili radovi na jačanju njegovih temelja. Koncesionara je danas prozvao i talijanski ministar prometa rekavši da su koncesiju ubirali a da nisu učinili ništa na održavanju mosta.

Vijadukt, poznat kao Most Morandi, izgrađen je 1967. godine, a takva konstrukcija u normalnim okolnostima trebala bi trajati najmanje sto godina. Ispod vijadukta nalaze se rijeka, željezničke pruge i dva skladišta. Bio je glavni prometni pravac u gradu, a povezivao je ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.

Godinama se upozoravalo na probleme s vijaduktom

Još uvijek nije poznato što je točno uzrokovalo urušavanje, no zna se da je više stručnjaka upozoravalo na probleme s vijaduktom.

U 2012. Giovanni Calvini, tada iz genovskog ogranka sindikata Confindrustria, tražeći izgradnju novih cesta rekao je: "Kada se za deset godina Most Morandi sruši, svi ćemo stajati u gužvama nekoliko sati i onda ćemo se sjetiti onih koji su rekli 'Ne'."

Prije dvije godine, profesor građevinarstva na Sveučilištu u Genovi Antonio Brencich ocijenio je da je most "građevinski neuspjeh s jako visokim troškovima održavanja".

"Vijadukt Morandi je neprestano pod radovima, imao je ozbiljne probleme s korozijom", još je rekao. 

U urušavanju vijadukta poginulo 42 ljudi, među njima i djeca

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena i uslijed velikih kiša. Tridesetak automobila i tri kamiona pali su s visine od 45 metara. Prema posljednjim podacima, poginulo je 42 ljudi.

Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi li pronašli preživjele.

"U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužitelj Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je ranije da je među žrtvama troje djece u dobi od osam, 12 i 13 godina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara