Italiji je bolje da u krizi ne povlači depozite iz kćerinskih banaka: Na Balkanu bi nastao kaos!

Foto: AFP

"UPRAVO proživljavamo financijsku oluju", dramatičan je komentar dnevnika Corriere della Sera na potonuće talijanske burze, dan nakon glasanja u talijanskom parlamentu koje je Silvija Berlusconija ispratilo u političku mirovinu.

A ekonomska oluja s druge strane Jadrana mogla bi poharati i Hrvatsku, puno gore nego bankrot Grčke, jer su najveće "domaće" banke, PBZ i Zagrebačka, u vlasništvu talijanskih bankarskih divova Intesa i Unicredito.

"Europa je uložila previše u integraciju svog jugoistoka, a ovakav scenarij bi Balkanu vjerojatno donio kaos"

"Ako bi Italija bankrotirala, njezine velike banke vjerojatno bi posegnule za depozitima u bankama u Jugoistočnoj Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Ipak, vjerujem da bi u tom slučaju reagirala Europska komisija i krenula u pregovore s Italijom: Europa je uložila previše u integraciju svog jugoistoka, a ovakav scenarij bi Balkanu vjerojatno donio kaos", kaže za Index ekonomist Željko Lovrinčević.

Italija i Austrija, tvrdi on, imaju monopol na bankarski sektor balkanskih zemalja, a Europi bi mnogo manji zalogaj bilo spašavanje tamošnjeg financijskog tržišta, od pumpanja novca u Italiju koja je rupa bez dna i sigurno je ne može sanirati Europski fond za financijsku stabilnost.

Koji je onda alternativni spas za Apenine, a da ne stradaju hrvatski građani s polozima u talijanskim bankama u Lijepoj našoj?

Na to pitanje danas nitko nema odgovor, no Lovričević uvjerava da stabilnost domaćeg financijskog tržišta i dalje najviše ovisi o potezima nove Vlade.

"Ako nova Vlada ne krene oštro, čeka nas pad kreditnog rejtinga. A to je loše kao i da talijanske banke povuku depozite"

"U ovim trenucima "naše" banke imaju dovoljno kapitala za financiranje hrvatskog gospodarstva tijekom cijele 2012 godine. No, ako nova Vlada u prvih 60 dana ne uvjeri svjetska financijska tržišta da je spremna na fiskalnu konsolidaciju, Hrvatsku čeka pad kreditnog rejtinga ili aranžman s MMF-om. Ako se situacija zaoštri, ako padne kreditni rejting, država će "posaugati" novac za privatni sektor. A taj je scenarij jednako loš kao onaj u kojemu bi talijanske banke odlučile povući depozite iz hrvatskih banaka", zaključuje Lovrinčević.

No, tu se otvara nova Pandorina kutija: fiskalna konsolidacija u ovom slučaju znači kresanje socijalnih prava, ukidanje mirovina povlaštenim skupinama, otpuštanje u javnom sektoru i niz drugih mjera koje su plodno tlo za prosvjede i "valjanje ulice". Ima li izlaza?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara