Ivan Pavao II. - prvi Papa na Stradunu

Ivan Pavao II. - prvi Papa na Stradunu
"POZDRAVLJAM Dubrovnik i djecu prvopričesnike. Neka vas Bog sve blagoslovi. Ovaj lijepi grad, lijepa djeca i mladi, a i oni u malo poodmaklim godinama, lijepi su i dobri su", rekao je Papa Ivan Pavao II. večeras u Dubrovniku, ispred crkve sv. Vlaha prilikom dvadesetminutnog obilaska Straduna.

Kroz zastavama okićeni Stradun, Papa se u papamobilu provezao tom najslavnijom dubrovačkom ulicom u kojoj su ga pozdravili okupljeni građani, uz pjesme "Hrvatska ti kliče hvala" i "Svetom Ocu".

Ispred crkve sv. Vlaha, na čijim ga je stubama dočekalo iz pet dubrovačkih gradskih župa 100 prvopričesnika, koje simboliziraju 100. Papino apostolsko putovanje izvan Italije, Sveti je Otac u znak mira pustio golubice.

Na odlasku je sve blagoslovio i pozdravio katoličkim pozdravom: "Hvaljen Isus i Marija".

Košaru s golubicama Papi je predao rektor crkve sv. Vlaha Toma Lučić, u pratnji dvojice festanjula, ljudi koji vode proslavu sv. Vlaha.

Tijekom vožnje do staroga grada poglavara Katoličke crkve pozdravljala su zvona dubrovačkih crkava i okupljeni građani i gosti.

U središnju gradsku ulicu - Stradun, okićen zastavama dubrovačkoga zaštitnika, Republike Hrvatske i Vatikana, Papa je ušao kroz istočni ulaz - vrata od Ploča.

Prije zaustavljanja ispred crkve sv. Vlaha papamobilom se provezao Stradunom do Velike Onofrijeve česme i natrag do crkve sv. Vlaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na gradskom zvoniku, na kojem "zelenci" otkucavaju vrijeme, Papi u čast izvješen je na hrvatskom i poljskom jeziku natpis: "Hvala Sveti Oče".

Za obilaska Stradunom, Papu je pjesmom "Hrvatska ti kliče hvala" pratio Đani Maršan, a na stubama crkve sv. Vlaha prvopričesnici su mu otpjevali pjesmu: "Svetom Ocu".

Svetog Oca sa Straduna, na kojem su bili i članovi folklornog ansambla "Linđo", sinjski alkari, smokviška i blatska kumpanija, te pelješki "Polonezi", ispratila je Gradska limena glazba i poklici - "Živio Sveti Oče!"

Oko 18 sati Papa se uputio prema zračnoj luci Čilipi iz koje se

zrakoplovom vraća u Rijeku, u svoju rezidenciju za petodnevnoga pohoda Hrvatskoj.

Crkva dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha sagrađena je godine 1715. na mjestu stare romaničke crkve, posvećene istom svecu. Tu romaničku građevinu znatno je oštetio potres 1667. a potpuno uništio požar 1706. Crkvu je sagradio mletački graditelj Mario Gropetti, po uzoru na venecijansku crkvu sv. Mauricija.

Tradicionalno ispred crkve sv. Vlaha svake godine 2. veljače na Kandeloru (blagdan Marije Svijećnice) otvara se festa dubrovčakoga zaštitnika, a slavi se više od tisuću godina.

Sveti Otac je danas na euharistijskom slavlju u gruškoj luci proglasio blaženom Mariju Propetoga Isusa Petković.

Papa Ivan Pavao II. ranije je uzdigao na čast oltara Hrvate - sv. Leopolda Madića i sv. Marka Križevčanina te bl. Alojzija Stepinca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara