Ivanić: Usklađivanje obrazovanja sa standardima Vijeća Europe

BOSNA i Hercegovina uskladit će svoj obrazovni sustav sa standardima koje je usvojilo Vijeće Europe i taj posao pokušat će okončati do kraja ove godine, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić nakon sastanka s norveškim ministrom vanjskih poslova Janom Petersenom.

Petersen je u dvodnevni posjet BiH doputovao i u svojstvu predsjedatelja Komiteta ministara Vijeća Europe čijim je članom BiH postala prije nepune dvije godine kada je i preuzela obvezu provedbe niza zadaća, uključujući reformu obrazovanja.

Krovni zakon o visokom obrazovanju u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH a čiji je jedan od ciljeva bio eliminirati postojeću etničku diskriminaciju, odbačen je ranije ove godine nakon odluke Ustavnog suda BiH da on ugrožava vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda u toj zemlji.

Integracija obrazovnog sustava BiH sukladno zahtjevima Vijeća Europe od tada čeka novi prijedlog zakona o čemu su i razgovarali Ivanić i Petersen.

Petersen je novinarima potvrdio da će Norveška nastaviti pružati svaku vrstu potpore BiH uključujujući i pomoć za ulazak u euro-atlantske integracije.

Norveški mnistar vanjskih poslova je tijekom susreta s članovima Predsjedništva BiH iskazao posebno zadovoljstvo postignućima te zemlje na planu reforme obrambenog sustava.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara