Ivanka Trump koristila privatni mail za državne poslove? Demokrati traže istragu

Ivanka Trump koristila privatni mail za državne poslove? Demokrati traže istragu
Foto: FaH/EPA

DEMOKRATI su u utorak zatražili istragu slučaja navodnog prošlogodišnjeg korištenja privatnog maila za vladine poslove Ivanke Trump, kćeri američkog predsjednika Donalda Trumpa i savjetnice Bijele kuće.

Bijela kuća je pregledom mailova Ivanke Trump otkrila da je ona koristila svoju privatnu poštu više od sto puta kako bi kontaktirala druge službenike Trumpove administracije, izvijestio je Washington Post.

Korištenje privatnog maila za vladine poslove može potencijalno narušiti zakon koji zahtijeva zaštitu svih predsjedničkih prepiski. 

Republikanski američki predsjednik Donald Trump osudio je u više navrata korištenje privatnog servera za elektroničku poštu za vladine poslove Hillary Clinton, njegove demokratske protivnice na predsjedničkim izborima 2016., kad je bila državna tajnica i obećao da će istražiti njezin ured. 

Odvjetnici Ivanke Trump: To se dogodilo prije nego što je bila svjesna saveznih propisa

Američki zastupnik Elijah Cummings, vodeći demokrat Odbora za nadzor i vladine reforme, rekao je da će odbor istražiti komunikacije Bijele kuće kada demokrati preuzmu Predstavnički dom Kongresa u siječnju.

"Planiramo nastaviti s našom istragom američkih saveznih propisa i želimo znati je li Ivanka djelovala u skladu sa zakonom", navodi se u priopćenju njegovog ureda i dodaje da je istraga o komunikaciji unutar Bijele kuće započela prošle godine, ali da su je obustavili republikanci koji trenutno kontroliraju odbor. 

Peter Mirijanian, glasnogovornik odvjetnika Ivanke Trump Abbea Lowella, rekao je za Washington Post da je korištenje privatnog maila Ivanke Trump različito od slučaja s Hillary Clinton jer nije bilo privatnog servera, da nijedna poruka nije sadržavala povjerljive informacije te da se to dogodilo prije nego što je Ivanka bila svjesna saveznih propisa.

Dodao je i da su svi mailovi povezani s vladinim poslovima stavljeni prije nekoliko mjeseci na raspolaganje s drugim zapisima Bijele kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara