Ivanković osuđen za zločin u Paulin Dvoru, Viteškić oslobođen

Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda proglasilo je danas optuženika Nikolu Ivankovića krivim za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Paulin Dvoru kod Osijeka, u prosincu 1991. godine, te ga je nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu od 12 godina, dok je drugi optuženik Enes Viteškić oslobođen optužbe.

Optužnica ih je teretila da su 11. prosinca 1991., kao pripadnici pričuvne 130. brigade Hrvatske vojske, nalazeći se u tom trenutku izvan dužnosti, skupa s više zasad nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, otišli u Paulin Dvor te iz osvete usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Sudsko vijeće je ocijenilo kako je, unatoč nepostojanju neposrednih svjedoka zločina, dokaznim postupkom utvrđeno postojanje sustava činjenica i indicija, koje se ne mogu povezati na drukčiji način, osim da je Ivanković spornoga dana sudjelovao u zločinu u Paulin Dvoru.

Iako su za optuženog Viteškića tijekom postupka utvrđene činjenice koje bi mogle upućivati na zaključak da je i on sudjelovao u počinjenju toga kaznenog djela, Vijeće je ocijenilo kako je to bilo dovoljno za podizanje optužnice, ali ne i za osuđujuću presudu.

Protiv optuženog Ivankovića pritvor je produljen do pravomoćnosti presude, a protiv Viteškića je ukinut.

Ivanković i Viteškić u pritvoru su od rujna 2002. godine, a sudski je postupak počeo 9. lipnja prošle godine.

Odvjetnik Enesa Viteškića Davor Krtić izjavio je novinarima kako može biti zadovoljan oslobađajućom presudom za svoga branjenika, ali da ne razumije koji su dokazi pridnonijeli osuđujućoj presudi za Ivankovića jer je, kako kaže, tijekom cijelog postupka isticao kako nije bilo dovoljno dokaza niti za podizanje optužnice.

(Hina)xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara