Iveković: Radnici ´"Jaske" prekinuli štrajk, slijede tužbe

PREDSJEDNIK Novog sindikata Mario Iveković izjavio je danas da su radnici hotelskougostiteljske tvrtke ´Jaska´ prekinuli štrajk, a isplatu plaća i vraćanje na posao s kojega su nezakonito otpušteni ostvarit će sudskim putem i svim sindikalnim metodama.

Iveković je pozvao Upravu ´Jaske´ na čelu s direktorom Ivanom Kosom da u skladu s odredbama Zakona o radu 12 otpuštenih radnika odmah vrati na posao.

Štrajk u ´Jaski´ počeo je 5. studenoga prošle godine zbog neisplate plaća i nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Lani je 26 radnika ´Jaske´ primilo devet minimalaca od 1.800 kuna bruto.

Za vrijeme štrajka direktor Kos nije želio pregovarati sa sindikatom, tvrdeći da nema novaca za isplatu plaća, rekla je povjerenica Novog sindikata u ´Jaski´ Nada Cikač.

Umjesto pregovora Kos je tužio sindikat Županijskom sudu u Velikoj Gorici tvrdeći da provodi nezakoniti štrajk, jer u postupku mirenja nije sudjelovao i Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma, koji ima svega nekoliko članova u ´Jaski´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nepravomoćne presude Županijskog suda u korist Uprave, Kos je podijelio otkaze 12-orici radnika koji su štrajkali, a nekoliko dana kasnije čak i sindikalnoj povjerenici Nadi Cikač.

Vrhovni sud je 14. siječnja ove godine poništio presudu Županijskog suda i ponovno mu vratio slučaj.

U međuvremenu, Novi sindikat pokrenuo je tužbu na Općinskom sudu u Jastrebarskom za vraćanje nezakonito otpuštenih radnika na posao, a zatražit će i da se Upravi zabrani raspolaganje imovinom tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara