Todorić pušten uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

Todorić pušten uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

Foto: Index/FaH/123rf

Ivica Todorić je u rukama britanske policije. Tu informaciju potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija. "

Podsjetimo, za Todorićem je prošli tjedan izdan Europski uhidbeni nalog te se on našao na Europolovom popisu najtraženijih europskih bjegunaca.

Prije oko mjesec dana, u ponedjeljak rano ujutro, pred Kulmerove dvore došli su istražitelji. Već tada niti jednog Todorića koji ima veze s Agrokorom nije bilo. Ivica, Ante i Ivan, koji su osumnjičeni da su zajedno s još 12 osoba, direktora i revizora u Agrokoru, počinili više kaznenih djela, već neko vrijeme nisu bili u Hrvatskoj. Ivici Todoriću sudac istrage odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, a ostali osumnjičeni ostaju na slobodi.

Ante i Ivan Todorić u pratnji svojih odvjetnika došli su dati izjavu, no Ivica Todorića nije se pojavljivao. Putem bloga poručivao je kako se ne skriva te da hrvatske vlasti znaju gdje je on.

"Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje", pisao je Todorić.

Sudac mu odredio kućni pritvor

Kao što je i bilo za očekivati, Todorić je na sudu rekao kako se protivi izručenju u Hrvatsku, a sudac ga je potom pustio da se brani sa slobode uz mjere opreza, pri čemu mu je oduzeta putovnica. Ivica Todorić tako će se braniti iz kućnog pritvora, a sud mu je kao mjeru opreza odredio nošenje sigurnosne narukvice.

Razvoj događaja:


20:15
Odvjetnica Ivice Todorića za Index je rekla kako izručenja možda neće ni biti. Opširnije...

17:50
Todorić se po izlasku sa suda obratio okupljenim novinarima te današnji dan proglasio "malom pobjedom". Opširnije...

17:20
Sud u Londonu odredio je Ivici Todoriću kućni pritvor, oduzeta mu je putovnica te je pušten na slobodu uz mjere opreza, konkretno sigurnosnu narukvicu. Sljedeće ročište Todoriću sud je odredio  tek za sljedeću godinu, konkretno za 10. travnja 2018. godine, javila je Nova TV. Opširnije...

16:39
Kako je objavila agencija Reuters, Ivica Todorić je pred sudom u Londonu rekao kako se protivi izručenju u Hrvatsku.

16:18
Zašto se Ivica Todorić predao policiji? Po svemu sudeći, radi se o taktiziranju. Opširnije...

15:45
Oglasila se i britanska policija o hapšenju. Opširnije...

14:50
Ivica Todorić će tijekom dana biti prepraćen na sud u Westminsteru, koji se bavi pitanjima izručenja.

14:30 Uhićenje Ivice Todorića komentirao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Opširnije.

14:10 Hrvatska policija potvrdila je da je Todorić uhićen u Londonu temeljem Europskog uhidbenog naloga nakon što je pozvan u policijsku stanicu Charing Cross Station u Londonu.

13:50 Ivica Todorić predao se u londonskoj policijskoj stanici Charing Cross Station.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara