Iz masovne grobnice kod Negoslavaca ekshumirano 11 žrtava srpske agresije

STRUČNE ekipa za ekshumacije Vladina Ureda za zatočene i nestale završile su danas iskapanje posmrtnih ostataka žrtava iz masovne grobnice kod Negoslavaca na vukovarskom području.

Iz grobnice je ekshumirano 11 žrtava srpske agresije, a o njezinu postojanju djelatnike Vladina Ureda za zatočene i nestale izvijestila je osoba srpske narodnosti čiji su pripadnici većinsko stanovništvo u Negoslavcima.

Po riječima predstojnika Vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnika Ivana Grujića žrtve ekshumirane iz grobnice su srednje i starije životne dobi, a među njima ima i žena.

"Pregled stručnjaka sudske medicine upućuje da je riječ o nasilnim smrtima odnosno ubojstvima jer su vidljive prostrijelne rane", rekao je Grujić. Dodao je kako je vjerojatno riječ o osobama ubijenim u zatvoru koji se u tijeku srpske agresije i okupacije Negoslavaca nalazio u tom mjestu. U taj su zatvor dovođeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili iz Sotina, Bogdanovaca i Cerića, dodao je.

Grujić je najavio kako se po medicinskim obilježjima uočenim u žrtava može očekivati da će identifikacija žrtava iz grobnice kod Negoslavaca biti obavljena najvjerojatnije u idućih 30 dana.

Mjesto masovne grobnice kod Negoslavaca danas su obišli i brojni članovi obitelji zatočenih i nestalih osoba. Svima njima dopušten je uvid u rad djelatnika Ureda te da pogledaju ekshumirane posmrtne ostatke žrtava. Na mjestu masovne grobnice preliminarno je identificirano šest žrtava, a potpuna će se identifikacija obaviti na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Mjesto ekshumacije posjetio je i ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić koji je iskazao zadovoljstvo radom Ureda i pozvao sve one koji su u hrvatskom Podunavlju živjeli u početku devedesetih godina i znaju za ubojstva i masovna pokapanja hrvatskih branitelja i civila da o tom obavijeste mjerodavna tijela.

Bez spoznaje potpune istine o svemu što se događalo devedesetih godina u hrvatskom Podunavlju ni normalizacija između Hrvatske i Srbije i Crne Gore i normalan život na ovim prostorima neće biti potpuno moguć, ocijenio je Pančić.

Masovna grobnica kod Negoslavaca pedeseta je masovna grobnica otkrivena u hrvatskom Podunavlju, a 137. u Hrvatskoj. Na području od Negoslavaca do Berka u dužini od samo tri kilometra djelatnici Vladina Ureda za zatočene i nestale do sada su otkrili pet masovnih grobnica s više od 40 žrtava. Grujić je također najavio otkrivanje još nekoliko grobnica na tom području.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara