Iz MVPEI-ja nestalo 47 umjetnina vrijednih 430.000 kuna!

Iz MVPEI-ja nestalo 47 umjetnina vrijednih 430.000 kuna!

Tekst: S.C.H.
Foto: Index

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je danas kako je iz njihovih službenih prostora i diplomatskih predstavništava u proteklih nekoliko godina nestalo ukupno 47 umjetničkih slika i raznih drugih umjetnina vrijednih oko 430.000 kuna.

O nestanku umjetnina, kako se navodi u danas objavljenom priopćenju, Ministarstvo je obavijestilo i Državnu reviziju. MVPEI navodi kako je manjak umjetnina utvrđen nakon provedenog internog popisa, koji je pokazao da, osim umjetnina, nedostaju i uredska oprema i namještaj.

U priopćenju se tvrdi kako je većina predmeta nestala u razdoblju između 2000. i 2003. godine te da, unatoč propisanoj obvezi, predmeti ranije nisu bili knjigovodstveno evidentirani kao manjkovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVPEI je priopćenje objavio nakon što je Državna revizija objavila službeno izvješće u kojem se navode rezultati interne kontrole Ministarstva vezani uz popis umjetnina, uredske opreme i namještaja.

U međuvremenu je u centrali MVPEI-ja u Zagrebu pronađeno pet od ukupno sedam nestalih umjetničkih slika, u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu otkrivene su još dvije umjetničke slike, a u veleposlanstvu u Varšavi još jedna. Sva su umjetnička djela nađena nakon pomnih provjera  spomenutih prostora.

U priopćenju se navodi kako su s rezultatima interne kontrole i popisom u međuvremenu pronađenih umjetnina, kao i imovine koja nedostaje, upoznati i Samostalni odjel za unutarnji nadzor i Tajništvo MVPEI-ja kako bi se nestale umjetnine, oprema i namještaj što prije pronašli te kako bi se pokrenuli postupci pred drugim nadležnim državnim tijelima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara