Iz Ubera odgovorili dubrovačkom gradonačelniku koji ih je optužio za prometni kolaps

Iz Ubera odgovorili dubrovačkom gradonačelniku koji ih je optužio za prometni kolaps
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

"U OVOM trenutku na našim ulicama gotovo svako treće vozilo je vozilo Ubera, a velik broj navedenih vozila dolazi s područja drugih gradova dok ujedno imamo najavu dolaska velikog broja taksi vozila s područja grada Zagreba", istaknuo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon prometnog kolapsa u Dubrovniku.

Naime, prolom oblaka i posjet četiriju kruzera Dubrovniku krivci su za jučerašnji prometni kolaps u popodnevnim satima kada se jednostavno zatvorio prometni prsten oko stare gradske jezgre. Vožnja od gradskog predjela Pile do Gruža ili Lapada trajala je umjesto uobičajenih 10 do 15 minuta gotovo dva sata.

Isprika sugrađanima

Gradonačelnik Dubrovnika krajem prošlog ljeta obećao je smanjenje prometnih gužvi, no pao je na prvom ispitu. Pismo isprike gradonačelnika Frankovića građanima Dubrovnika prenosimo u cijelosti.

"Poštovani sugrađani,

Iskreno se ispričavam zbog prometnog kolapsa koji je jučer nastao na ulicama Grada Dubrovnika. Jučerašnji dan je bio prvi dan u ovoj sezoni kada se pokazala cijela punina problema koji u našem gradu nastaju kao posljedica kombinacije kiše, stacionarnih gostiju, izletnika i liberalizacije autotaksi tržišta. Ovaj put je većina gostiju s brodova na kružnim putovanjima napustila povijesnu jezgru te za vrijeme njihovog dolaska i odlaska iz Grada nije bilo otežanog prometovanja našim ulicama, stoga nisu ni imali znatan utjecaj na otežani promet u Gradu Dubrovniku."

"Na našim ulicama gotovo svako treće vozilo je vozilo Ubera"

"Na žalost, novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji je omogućio liberalizaciju autotaksi tržišta, jučer je u svoj punini pokazao problem koji se dogodio i koji će se događati u našem Gradu. Naime, u ovom trenutku na našim ulicama gotovo svako treće vozilo je vozilo Ubera, a velik broj navedenih vozila dolazi s područja drugih gradova dok ujedno imamo najavu dolaska velikog broja taksi vozila s područja grada Zagreba.

Sve gore navedeno uzrokovalo je jučer potpuni kolaps prometa na području Grada Dubrovnika, a ako se ovako nastavi slične situacije ponavljat će se i u budućnosti. Jer koliko god se jučer trudili u suradnji s policijom riješiti problem u prometu isto je bilo nemoguće zato što su bile blokirane apsolutno sve ključne ulice na gradskom području."

Premalo parkinga

Zato u ovom trenutku radimo na zakonskom rješenju kako bi se značajnom dijelu vanjskog prometa, a tu prvenstveno mislim na inflaciju autotaksi vozila na području Grada Dubrovnika, onemogućilo prometovanje pojedinim gradskim ulicama i kako bi se dozvola za prometovanje tim ulicama isključivo dala građanima Grada Dubrovnika.

Na žalost, u Gradu ne postoji dovoljan broj parking mjesta na koja bi mogli upućivati naše goste, stoga jedan od prioriteta je izgradnja garaža na području cijelog Grada, a sve kako bi se omogućilo pomicanje dijela automobila s uličnih parkinga i samim tim osigurale protočnije i brze ceste.

Ovim putem Vam se još jednom iskreno ispričavam", stoji u pismu gradonačelnika Frankovića.

Odgovor Ubera

Iz Ubera su danas odgovorili na optužbe gradonačenika:

”Iznenađeni smo s izjavom dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića. Njegove tvrdnje ne mogu biti bazirane na stvarnim podacima jer se broj automobila kojima se koriste Uberovi partneri-vozači drastično smanjio od kada su Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilnici stupili na snagu. Stoga cestovni promet u Dubrovniku nije kolabirao zbog liberalizacije autotaksi prometa, niti Uberovih partnera-vozača, već drugih faktora. 

Pozivamo grad Dubrovnik da provjeri sa svojim stručnjacima i stručnim službama koji je stvarni razlog nadavnog prometnog kolapsa. Slažemo se s gradonačelnikom da je vjerojatno najveći prometni problem Dubrovnika nedostatak parkirnih mjesta i garaža u središtu grada. Međutim, jedno od rješenja je korištenje Uberovih usluga koje su alternativa korištenju vlastitog automobila i time se rasterećuju prenapregnuti prometni kapaciteti u Dubrovniku. Studije su pokazale da jedno vozilo Uberovih vozača zamjenjuje 5-7 privatnih vozila da bi se prevezlo istu količinu ljudi. Ograničavanje prometa oko središta gradova ponovno će stvoriti slike turista koji satima čekaju na užeglom suncu jer ne mogu doći do taksija, umjesto da uživaju u blagodatima naše obale. To svakako nije iskustvo koje želimo priuštiti našim gostima niti odaslati takvu sliku naše zemlje.


Pozivamo gradonačelnika Frankovića na otvaranje dijaloga za koji smo uvjereni da može uroditi plodnom suradnjom i rješenjima kojima možemo ukloniti uzroke prometnog kolapsa, osiguravajući istovremeno što veću mobilnost građanima i gostima Dubrovnika.“
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara