Iz Uljanika otišao u Italiju: "Kad vam dijete nema što jesti emocije prevagnu"

Iz Uljanika otišao u Italiju: "Kad vam dijete nema što jesti emocije prevagnu"
Screenshot: HRT

BRODOMONTER Deni Širol napustio je Uljanik i otišao raditi u Italiju. Ondje će također raditi kao brodomonter, i to u jednom brodogradilištu kod Venecije.

"Kad vam dijete nema što jesti, kad nemate za osnovno mu za školu kupiti, onda emocije prevagnu na stranu obitelji, a ne Uljanika, i to je jedini razlog zašto ga moramo napustiti", objašnjava razloge odlaska Širol za HRT.

"Nadam se i vjerujem da ovo nije konačni kraj i definitivno zbogom, već samo privremeno doviđenja Uljaniku. Međutim, ja zbog obitelji i obaveza koje imam prema njima jednostavno više ne mogu na ovaj način čekati rasplet. Imam troje djece i ne možemo živjeti od minimalca od 2.700 kuna", izjavio je Širol novinarima. Dodaje kako se čitava ova priča oko Uljanika i traženja izlaza iz situacije u kojoj se već godinu dana nalazi, odvija previše sporo i krajnje je i emocionalno i fizički, a sad i financijski iscrpljujuća.

"Ja sam po prirodi borac i mislim da sam to u ovoj situaciji više puta jasno pokazao, no postoje neke stvari i neki razlozi u životu koji su svakome od nas na prvom mjestu. Kad one postanu ugrožene, onda jednostavno morate i od borbe odustati i ići dalje", zaključio je Širol.

Uljanik ove godine napustilo preko 1200 ljudi

Samo ove godine iz Uljanika je otišlo više od 1200 ljudi.

Za to vrijeme, njihovi bivši kolege i dalje štrajkaju i traže od države da riješi njihove probleme.

Štrajk radnika pulskog brodogradilišta Uljanik nastavljen je danas, no Štrajkaški odbor odlučio je dopustiti rad kooperantima na polarnom kruzeru koji se gradi za australskog naručitelja, potvrdio je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.   

"To je zapravo očekivana i u konačnici ispravna odluka jer mi želimo nastaviti suradnju s australskim brodovlasnikom. Uostalom, i sam plan restrukturiranja je izrađen na osnovu njegovih brodova koji su spas za Uljanik", kazao je Cerovac. Dodao je kako je zadnjih dana riječ o "egzistenciji ljudi koji nemaju što jesti i koji su glasni".

"Predstoje praznici i minimum koji očekujemo je isplata (cjelokupnih) plaća za rujna i listopad i da pokrenemo proizvodnju", poručio je Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku i predsjednik Koordinacije sindikata Đino Šverko rekao je kako je ogorčen jučerašnjim razgovorima u Zagrebu nakon kojih, dodao je, "nismo ništa bliže rješenju za spas Uljanika".

"Da smo dobili konkretnu garanciju isplate tih dviju plaća, već bismo danas pokrenuli proizvodnju u Uljaniku. Da bi se radnicima Uljanika, koji su dobili samo minimalac za rujan i listopad, omogućila isplata cjelokupne plaće za ta dva mjeseca potrebno je 44 milijuna kuna odnosno 20 milijuna kuna za rujan te 24 milijuna kuna za listopad",  ustvrdio je Šverko. Napominje kako je taj iznos manji nego što je prije trebalo samo za plaće za jedan mjesec jer je tada u Uljaniku bilo daleko više radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara