Vlada odgovorila na izvješće State Departmenta: "Sve što navode problematično je bilo i ranije"

Vlada odgovorila na izvješće State Departmenta: "Sve što navode problematično je bilo i ranije"

Foto: Hina

SOCIJALNA diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. godinu.

U popodnevnim satima stigao je i odgovor iz Vlade u kojem su rekli da je riječ o redovitom godišnjem pregledu.

"Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti je godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj", počinje vladino priopćenje.
 
"Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.
 
Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji.
 
Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine.
 
Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.
 
Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Department", stoji u priopćenju iz Vlade.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara