Iza rujanskih prosvjeda stoji Vlada Jadranke Kosor, "pravi" se spremaju za listopad!

Tekst: Ilko Ćimić
Foto: Nikša Stipaničev, Admir Buljubašić, Danijel Soldo (Cropix)

VEĆINA naših sugovornika se slaže da su rujanske prosvjede, koji se najavljuju još od lipnja, preuzeli Vladini ljudi. Činjenice da se prosvjedi organiziraju radnim danom umjesto u dane vikenda, kao i to da je četvrta po snazi sindikalna središnjica, odnosno Hrvatska udruga sindikata Ozrena Matijaševića "preko noći" preuzela vodstvo prosvjeda ignorirajući ostale sindikalne centre, a jedan od zahtjeva prosvjednika je Vlada nacionalnog jedinstva, na čijem bi čelu bio HDZ umjesto izvanrednih izbora, govore u prilog tezi kako su rujanske prosvjede preuzeli Vladini ljudi.

Štoviše, niti jedna oporbena stranka nije stala iza prosvjeda, a javno ih je kritizirao i čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji je prosvjede nazvao u najmanju ruku smiješnima.

Naime, većina sindikalista već odavno upozorava kako je nešto "trulo u prosvjedima", a prema informacijama kojima raspolaže Index oni pravi "antivladini" prosvjedi trebali bi biti organizirani ove jeseni i to najvjerojatnije sredinom listopada, a ne u rujnu. Naravno, sve te optužbe u izjavi za Index Ozren Matijašević je nazvao glupošću, ali čini se kako bi u ovom dimu, moglo biti vatre. No, krenimo redom.

SSSH: Prosvjedi za sada idu u prilog Vladi

"Mogu se složiti s tvrdnjom kako bi najavljeni prosvjedi u rujnu mogli ići u prilog ove Vlade", rekla je na početku razgovora za Index sindikalna čelnica najjačeg sindikata SSSH Ana Knežević. Kaže da su sindikalni bili složni u ocjeni da će organizirati prosvjede ukoliko vide da je stanje u državi postalo socijalno neizdrživo te ukoliko vide da ova Vlada zaista nije u stanju napraviti korak naprijed.

"Odjednom, Ozren Matijašević iz HUS-a izlazi pred sindikate i javnost s informacijom da je on organizator prosvjeda. Koristeći se lažnim informacijama da je njegov sindikat jedini bio protiv kriznog nameta, odbio je suradnju s ostalim sindikatima te obznanio da je njegov sindikat jedini i isključivi organizator te da ostali sindikati ne mogu sudjelovati u organizaciji već eventualno naši članovi kao prosvjednici", naglašava Knežević za Index dodajući kako su takve kontradiktorne informacije imale za cilj pokazati javnosti kako su sindikati razjedinjeni.

Nije slučajnost

"Ako je nekome zaista cilj bolje stanje u društvu odnosno promjena na bolje zar ne bi htio oko sebe okupiti najbolje i najviše što se može, umjesto da bude isključiv", pita se Knežević dodajući kako niz događaja ne može biti slučajnost. Od odluke da se isključe ostali sindikati, do radnog dana za prosvjed, do odbacivanja zahtjeva za smjenom nesposobne Vlade pa sve do javne podrške klera odnosno Glasa Koncila.

"Ova Vlada zaista pokazuje da za sada se nije u stanju nositi s problemima, jer ne može socijalni program za oporavak zemlje iz teške gospodarstvene krize zavlačenje ruke u džepove već osiromašenih građana. Javno smo obećali da ćemo biti socijalni partneri te sudjelovati u rješenjima izlaska iz krize, no sve naznake govore, a između ostalih i pad BDP-a, da se to neće dogoditi. Ove jeseni kada vidimo sve efekte novih mjera Kosor, odlučit ćemo se za prosvjede", naglasila je Knežević.

Matiješevićev HUS kao "provladin" odbila krovna svjetska sindikalna organizacija

Da su Matijaševićeve eskapade odnosno njegove odluke oko organiziranja prosvjeda zaista čudne, uvjerilo se ovih dana izaslanstvo Međunarodne konfederacije sindikata koje je boravilo u Zagrebu, a koji nisu u neposrednim razgovorima Matijaševića uspjeli nagovoriti da makar prosvjede prebaci na neradne dane.

NCS: Matiješević manipulira braniteljima i koketira s Vladom

Štoviše ovog vikenda Hrvatska udruga sindikata trebala je biti primljena u tu međunarodnu asocijaciju koja okuplja sindikate, međutim Matijaševićev zahtjev je navodno odbijen. Da je tome zaista tako potvrdio je za Index i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijat Stanić koji kaže kako se ogranci Matiješevićevog sindikata u velikom broju tvrtki djeluju u skladu interesa Vlade te otežavaju rad ostalim organizacijama što je ovom slučaju bila otegotna okolnost. 

"Na sastanku smo jednostavno objasnili u kakvoj je zapravo sprezi Matijaševićev sindikat s Vladom Jadranke Kosor. Osobno sam spomenuo ulogu HUS-ovog sindikata u Hrvatskim autocestama u kojem se zagovaraju vladini interesi umjesto interesi radnika, a često su i zaklon u nekim inkriminiranim radnjama čelnih ljudi u HAC-u. Tu je i često političko koketiranje HUS-a s Vladom te prije svega i česta manipulacija braniteljskim udrugama, koje HUS-ovi sindikati zajedno s podobnim poslodavcima koriste za obračun s drugim sindikatima", objasnio je Stanić za Index koji se također složio s ocjenom kako organizacija prosvjeda u rujnu ide u korist Vlade Jadranke Kosor.

Je li tome zaista tako, teško je doznati s obzirom da Međunarodna konfederacija sindikata ne izlazi u javnost s izjavama u pripremnom razdoblju, odnosno u procesu kada se prima novi sindikat, ali treba naglasiti kako članovi sindikata koji su već članovi te međunarodne asocijacije nemaju pravo veta.


Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata odmah na početku razgovora jasno je dao do znanja da u ime sindikalnog jedinstva, ne želi u ovom slučaju dolijevati ulje na vatru, kada je riječ o rujanskim prosvjedima.

NHS: Dajemo potporu HUS-u, ali nećemo sudjelovati

"Upravo iz sindikalne kolegijalnosti i buduće suradnje s kolegama iz HUS-a, naš sindikat donio je odluku prema kojoj se daje potpora naporima HUS-a u organizaciji sindikata, no naši članovi u tome ne mogu sudjelovati i ti prosvjedi proći će bez nas", rekao je Sever na početku razgovora naglašavajući kako se nisu mogli složiti s datumom prosvjeda odnosno da se oni održavaju radnim danom i u vrijeme radnog vremena.

"Sindikalne središnjice svakako će organizirati ove jeseni prosvjede s jasno izraženim stavovima, a pozivamo i kolege iz HUS-a da nam se pridruže kako bi zajednički mijenjali stvari u Hrvatskoj. Nažalost čini mi se kako je sve ostalo na sindikalnim plećima i zato nam je više nego prije potrebno zajedništvo", rekao je Sever.

Matijašević: Ako je to tako, onda ne znam koji je danas dan

"Ma to su sve gluposti! Ako zaista netko misli da iza prosvjeda u rujnu stoji Vlada Jadranke Kosor, onda zaista ne znam koji je danas dan", bio je prilično ljutit Matijašević kada smo ga upitali da komentira tvrdnju da njegovi dosadašnji postupci idu na mlin dosadašnjoj Vladi.

Naime, Matijaševiću nismo uspjeli ni reći što mu se sve zamjera u organizaciji prosvjeda, jer kako je rekao to su sve budalaštine koje ne želi slušati.

"Ovo nisu sindikalni prosvjedi, nego prosvjedi građana i to treba znati. Uostalom, naša organizacija ovih je dana jednostavno bombardirana pozivima ljudi, od kojih su mnogi i sindikalci, na koji se način mogu uključiti u prosvjed. Mi znamo da smo na ispravnom putu", rekao je Matijašević dodajući kako je njegov sindikat jedini bio protiv katastrofalnog harača dok su njegovi kolege sindikalci "sjedali, slušali i čak predlagali te zakone".

Obećali smo narodu!

"Zbog obraza idemo u prosvjede jer smo to obećali narodu koji osjeća da je vrijeme da se stane na kraj ovoj bahatoj Vladi. Napadaju me mnogi pa između ostalih i oni koji nemaju moralno pravo kritizirati kao što je Čačić", rekao je Matijašević u emocionalnom naletu. Također, dodao je na kraju kako je ovaj rujanski prosvjed samo jedan u nizu prosvjeda, odnosno prvi, a da će se prema njegovoj procjeni val prosvjeda nastaviti ove jeseni.

"Izvanredni izbori nemaju smisla. To je onda čekanje na još šest mjeseci dok se sve oformi od tehničke Vlade pa sve do novoformirane Vlade. Pravo rješenje je Vlada nacionalnog spasa", zaključio je kraju Matijašević za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara