Izaslanik UN-a: Turska i Grčka mogle bi potaknuti ciparske pregovore

IZASLANIK UN-a koji nadgleda ciparske mirovne pregovore, peruanski diplomat Alvaro de Soto, rekao je u petak kako je teško očekivati da će dvije strane u iduća dva tjedna sklopiti sporazum, izrazivši nadu da će Turska i Grčka potaknuti pregovore.

Ciparski Grci i Turci moraju do 22. ožujka postići dogovor o UN-ovu mirovnom planu koji predviđa ulazak ujedinjenog otoka u Europsku uniju 1. svibnja ove godine.

Ne uspiju li u tome, a dosad viđeno upućuje upravo na takav ishod, u pregovore će se uključiti njihove matične zemlje Grčka i Turska. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan popunit će potom eventualne rupe u sporazumu o kojem će potom Cipar odlučivati na referendumu 21. travnja.

"Naša je velika želja da ciparske strane u iduća dva tjedna postignu dogovor o svim pitanjima", rekao je Alvaro de Soto novinarima po dolasku u Ankaru na razgovore s turskim dužnosnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi se moglo pokazati teškim, no tada postoji mogućnost sastanaka koji će uključivati Tursku i Grčku. Nadamo se da će, ne postigne li se dogovor u iduća dva tjedna, on biti moguć u drugom krugu", rekao je peruanski diplomat.

Današnji pregovori u Nikoziji ponovno su završili međusobnim optužbama dviju strana da postavljaju nerazumne zahtjeve samo kako bi blokirali sporazum.

Predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos rekao je da se ciparski Turci protive planovima o povratku ciparskih Grka na sjeverni dio otoka.

Vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash optužio je pak ciparske Grke da traže ujedinjenje isključivo po svojim uvjetima, uspoređujući ga s primjerom Zapadne Njemačke koja je apsorbirala Istočnu Njemačku i sada dominira u ujedinjenjoj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara