Izaslanstvo katalonske vlade stiže u Hrvatsku

Izaslanstvo katalonske vlade stiže u Hrvatsku
Foto: EPA

IZASLANSTVO katalonske vlade predvođeno savjetnikom za vanjske poslove Alfredom Boschom, u srijedu će prvi put boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, nakon što je ove godine ponovno otvorilo svoje predstavništvo iz kojeg pokriva jugoistočnu Europu, priopćilo je katalonsko predstavništvo sa sjedištem u Zagrebu.

Prvi posjet vlade Katalonije ovom dijelu Europe nakon referenduma o neovisnosti

To je ujedno prvi posjet vlade Katalonije ovom dijelu Europe nakon što je u toj španjolskoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika u listopadu 2017. organiziran referendum o neovisnosti od Španjolske unatoč zabrani ustavnog suda.

Katalonska vlada zalaže se za dogovorni referendum o neovisnosti Katalonije. Aktualna španjolska socijalistička vlada odbija referendum pozivajući se na ustav Španjolske.

Predstavnici katalonske vlade će posjetiti Varaždinsku županiju, gdje će se sastati sa županom Radimirom Čačićem. Bosch i Čačić će "razmijeniti zajednička iskustva te razmotriti mogućnosti gospodarsko-kulturne suradnje dviju regija u četiri ključna područja – kulturi, gospodarstvu, turizmu i infrastrukturi", navedeno je u priopćenju.

Katalonija je industrijski i turistički jedna od najrazvijenijih regija Španjolske gdje se godišnje ostvari 19 posto španjolskog BDP-a.

Tijekom posjeta katalonskog izaslanstva, u Zagrebu će se, u Matis Absolut lounge baru na Trg Stjepana Radića, održati koncertna izvedbu najnovijeg djela hrvatskog pijanista Mateja Meštrovića "Katalonija, Harmonija".

Koncertna izvedba bit će uvod u panel-diskusiju kroz koju će Bosch predstaviti program katalonske delegacije u jugoistočnoj Europi "European Dignity", pri čemu će naglasak biti stavljen na budućnost ljudskih prava u Europi, kao i na kulturu koja predstavlja okosnicu dijaloga, poštovanja, demokracije, mira i razvoja u gradnji slobodne te otvorene i uključive Europe.

Uz Boscha, kojeg zagovornici nezavisnosti nazivaju ministrom vanjskih poslova, bit će prisutan i izaslanik vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi Eric Hauck, glavna tajnica za vanjske poslove i Europsku uniju vlade Katalonije Mireia Borrell, načelnik ministra vanjskih poslova vlade Katalonije Charles Garcias, glavni službenik za informiranje Bernat Gimeno te načelnica za vanjske poslove i protokol vlade Katalonije Roser Mitjà.

Referendum proveden unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda

U listopadu 2017. godine je prethodna katalonska vlada organizirala referendum unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, a španjolska vlada je odgovorila policijskom intervencijom na biralištima i direktnim preuzimanjem upravljanja nad Katalonijom te je raspisala prijevremene regionalne izbore. Na njima su većinu mjesta opet osvojili zagovornici neovisnosti.

Nakon izbora je katalonska vlada opet preuzela upravljanje nad tom autonomnom pokrajinom. Pritvorenim dužnosnicima bivše katalonske vlade, uključujući bivšeg potpredsjednika Oriola Junquerasa, sudi se u Madridu za pobunu i neposluh te im prijete višegodišnje zatvorske kazne.

U veljači ove godine je katalonska vlada opet otvorila predstavništvo u Zagrebu, koje je bilo otvoreno u rujnu 2017., no nakon dva mjeseca je zatvoreno jer je Madrid bio privremeno preuzeo direktno upravljanje Katalonijom i njenim financijama. Katalonija iz ureda u Zagrebu namjerava uspostavljati odnose s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Bugarskom i Grčkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara