Izaslanstvo UNESCO-a posjetilo Split i Trogir

Izaslanstvo UNESCOa, koje je vodila veleposlanica Republike Hrvatske pri UNESCOu u Parizu Neda Ritz, posjetilo je danas Split i Trogir. L

Dosad najveće izaslanstvo te organizacije Ujedinjenih naroda koje posjećuje Hrvatsku, a u kojem su 23 veleposlanika pri UNESCO-u, rekla je veleposlanica Ritz, tijekom boravka upoznat će se s nekim lokalitetima koji su pod zaštitom UNESCO-a te sa stanjem i mjerama koje su pokrenute radi njihova očuvanja i obnavljanja.

Hrvatska se, podsjetila je, kao rijetko koja zemlja može pohvaliti s čak šest područja pod zaštitom UNESCO-a, što je jednako jednom Egiptu, ili nešto manje nego Francuska, koja je znatno veća i mnogoljudnija zemlja.

U Splitu su, pod vodstvom ravnatelja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu mr. Joška Belamarića, veleposlanici razgledali Dioklecijanovu palaču, katedralu svetog Dujma i Meštrovićevu galeriju, a u Trogiru katedralu svetog Lovre s Radovanovim portalom, koja se upravo restaurira, te ostale dijelove grada koji je od 6. prosinca 1997. godine kao cijelina na popisu svjetske baštine.

Svrha posjeta, rekla je Neda Ritz, jest pokazati da imamo što svijetu ponuditi jer se ovako vrijednom baštinom malo tko može dičiti. Svoju baštinu na ovaj način želimo približiti i turistima, u čemu nam veleposlanici iz 23 zemlje svijeta, sa svih kontinetata, svakako mogu pomoći. Hrvatska je svijetu još najviše poznata po ratnim zbivanjima, a vrijeme je, istaknula je veleposlanica Ritz, da mu pokažemo pravu sliku. Zato je ovaj posjet, dodala je, vrlo važan kako bismo ostvarili prioritet svoje vanjske politike i promijenili sliku, te svijetu predstavili pravo stanje stvari u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Splita i Trogira izaslanstvo UNESCO-a posjetit će Dubrovnik, gdje će sudjelovati na Festi Svetoga Vlaha, zbog čega je posjet sada i organiziran. U Dubrovniku će se sastati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i ministrom kulture Božom Biškupićem.

Tijekom posjeta Splitu veleposlanica Ritz objavila je i da je pokrenuta akcija da UNESCO bude pokrovitelj Mediteranskog instituta za istraživanje života, koji je u Splitu prošle godine utemeljio proslavljeni hrvatski znanstvenik, prof. dr. Miroslav Radman.

(Hina) merc/dstr

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara